Partidul Democrat este singurul avantajat în mod clar de sistemul de vot mixt. Iar cifrele sunt cele mai grăitoare în acest sens. La 24 februarie, pe lângă faptul că PD a obținut patru mandate în plus față de cât ar fi adunat în proporțional cu același scor, este singurul partid care a acumulat mai multe voturi prin candidații săi din circumscripții decât pe lista națională.

În cifre, PSRM a obținut 441 de mii de voturi pe lista națională și 405 mii în circumscripții (36 de mii în minus). ACUM a adunat peste 380 de mii de voturi pe liste și 354 de mii în circumscripții (26 de mii în minus). PD a fost votat, pe listă, de 334 de mii de oameni, iar în 50 de circumscripții de 344 de mii de oameni (10 mii în plus). Dacă adăugăm aici Cahulul, acolo unde democrații și-au retras propriul candidat pentru a face cale liberă „independentului”, ajungem la 18 mii în plus. Iar dacă mai includem și cele două circumscripții din Transnistria, atunci se depășește pragul de 40 de mii.

Este absolut clar că rezultatul național al PD-ului a fost tras în sus serios de candidații din circumscripții. Sunt unele colegii în care candidații PD au obținut chiar și peste 2 mii de voturi în plus față de partid. Desigur, prin resursa administrativă utilizată la maxim, fraude, mită, încălcări, pomeni electorale și, nu în ultimul rând, implicarea celor câteva mii de aleși locali pe care-i controlează – primari și consilieri.

Chiar vrea Plahotniuc să-i facă pe Sandu premier și pe Năstase ministru de Interne?

Am văzut în ultima perioada opiniile unor oameni, precum că PD-ul și-ar dori cu orice preț o alianță cu blocul ACUM. După logica lor, Plahotniuc așa „îi va compromite” pe Sandu și Năstase.

Nu există absolut nicio urmă de îndoială că orice fel de colaborare a ACUM cu PD ar însemna compromiterea totală a Platformei DA și PAS.

Dar poate exista vreun om cât de cât rațional, care să poată admite că Plahotniuc le-ar putea permite lui Andrei Năstase sau Maiei Sandu să preia conducerea Guvernului, sau măcar să le dea astfel de domenii precum Internele, Economia sau Finanțele? Adică nu i-a permis el Maiei Sandu să ajungă în fruntea Guvernului în 2015, când situația era cu totul alta, dar o va face acum, când controlează absolut totul în Moldova și o poate face în continuare, fără să cedeze nimic nimănui?

De aia toate aceste așa-zise invitații la dialog către ACUM nu sunt nimic altceva decât un mare bluf. Pentru Plahotniuc chiar ar fi o mare problemă să discute cu Sandu și Năstase la aceeași masă, darămite să le mai dea ăstora doi pârghii.

Sigur că cei de la ACUM ar fi neutralizați mai devreme sau mai târziu, deoarece la micul dictator în devenire oricum ar rămâne toate structurile de forță, dar un astfel de mariaj s-ar lăsa cu mare scandal și un tărăboi de zile mari. Un război din care, putem afirma cu certitudine, că ACUM ar ieși distrus total, dar nici PD-ul nu ar avea o soartă prea bună.

Plahotniuc face aceste așa-zise invitații către Sandu și Năstase pentru că știe că ele nu vor fi niciodată onorate. Dacă vreți, e un fel de Război Rece, în care SUA și URSS știau că nu va exista niciodată un război nuclear între ele, pentru că ar fi fost pustiit totul pe glob, dar oricum dezvoltau la greu focoase, pentru că doar așa se simțeau într-o oarecare siguranță.

Coaliție cu PSRM? La ce bun?

Nici o variantă cu PSRM nu mi se pare mult mai realistă. Sigur că de aici mari scântei nu ar ieși neapărat. Dar iarăși, ar însemna că Plahotniuc ar mai trebui să accepte la masa sa exclusivistă câteva guri. În plus, i-ar fi imposibil să obțină funcția de premier, la care râvnește atât de mult, în condițiile în care socialiștii au totuși 5 mandate în plus.

Apoi și imaginea PD-ului, în special în SUA, ar avea rău de suferit. Nu cred că nici Bucureștiul, chiar și cu frații de rele de la PSD, ar mai putea tolera o astfel de variantă de guvernare, una care i-ar închide lui Plahotniuc practic în totalitate ușile spre Vest.

Iar pentru socialiști, o astfel de colaborare ar însemna sfârșitul politic. În condițiile în care stânga este și ea una clar anti-Plahotniuc. Iar PD-ul a demonstrat în 10 ani că poate să-și devoreze până la distrugere totală orice partener oficial sau ocazional, indiferent că e el de stânga sau dreapta.

Anticipate sau 12-13 movile cu dolari din Dubai?

În aceste condiții, dacă nu se întâmplă vreo revelație în rândurile celor de la ACUM, se pare că ne vor aștepta câteva săptămâni în care PD-ul tot va lansa invitații în stânga și-n dreapta, dar care nu vor aduce nicio finalitate clară.

Vor urma lamentări, acuzații în toate direcțiile, de „lipsă de responsabilitate”, „aruncare a țării în hăul anticipatelor” și alte previziuni apocaliptice, care vor duce spre două variante de posibilă finalitate.

Prima – repetarea scenariului ianuarie 2016, cu de data asta măcar două avioane de cash din Dubai. A doua – anticipatele în aceeași zi cu locale.

Iar pentru PD a doua variantă chiar nu ar însemna absolut nicio problemă. Reveniți la primele teze ale acestui text și veți revedea cât de avantajat a fost PD-ul de sistemul mixt.

Și dacă absolut nimic nu se schimbă la acest capitol, adică anticipate la sfârșit de iunie, cu sistem mixt, aceeași Comisie Electorală, aceeași Curte Constituțională, aceleași reguli din codul electoral, pentru PD nu va fi decât o finală după un bun antrenament efectuat la 24 februarie. Doar că în finală se vor mai adăuga câteva piese grele.

Pentru că la 24 februarie PD-ul a pierdut vreo 5-6 circumscripții „la mustață” în fața socialiștilor și ACUM. Cu o mobilizare mai bună, mai mulți porci, mai mult vin, mai mulți bani, mai multe scrisori și mai multă dedicație din partea miilor de consilieri și primari, rezultatul devine unul destul de previzibil. De data aceasta aleșii locali vor avea în joc propriile fotolii, iar râvna de care vor da dovadă va fi și mai accentuată.

Mai ales după ce Plahotniuc a înțeles că poate să-și bată joc după cum poftește de un exercițiu numit „alegeri”, pentru că niște băieți cu costume scrobite, coafuri impecabile și serviete scumpe oricum vor zice că „au fost încălcări, dar scrutinul a fost competitiv”, iar apoi vor pleca în bine-meritatele vacanțe după chinul de câteva săptămâni de aici.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here