Plahotniuc îl sfidează pe ambasadorul SUA la Chișinău

Autor: , in Editorial / Politic / 18 ianuarie, 2018, 16:49

Sub conducerea lui Vlad Plahotniuc, Partidul Democrat din Moldova a dezgropat și adaptat la contextul actual al Republicii Moldova o mare parte din reflexele cultivate de către comuniștii lui Voronin, îndeosebi cele ce țin de exaltarea tehnologiilor de manipulare a opiniei publice.

 Artizani ai unui regim aparent democratic, echipa de consilieri ai președintelui PDM vine din comuna primitivă a ideilor şi valorilor sociale. Fenomenul se observă din strategiile elaborate, cu scopul de a suprima în fașă orice opinie critică la adresa actualei guvernări. Bloggeri anonimi, televiziuni întregi, așa-ziși analiști politici și tot soiul de valeți tăbărăsc imediat peste cei cu opinii separate, în încercarea de a-i reduce la tăcere. Mai dificilă le este misiunea în cazul vocilor critice de peste hotare, cu toate că, și în aceste cazuri, se acționează la modul grobian, precum s-a procedat cu ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit.

Astfel, de Ziua Internațională a Luptei Împotriva Corupției, ambasadorul James D. Pettit ne-a adresat un mesaj public, nouă, în calitate de simpli cetățeni ai acestui stat capturat, dar, în primul rând, clasei politice de la guvernare: „Corupția este problema numărul unu în Moldova, și afectează toate aspectele vieții noastre. Corupția este problema noastră, a tuturor, și fiecare dintre noi poate lupta împotriva ei. Alăturați-vă campaniei angajându-vă să luptați împotriva corupției, să-i rezistați și să nu fiți parte din ea. Distribuiți o fotografie cu hashtag-ul #MâiniCurate și inspirați-i și pe prietenii voștri, și nu doar, să lupte împotriva corupției în fiecare zi. Mâinile mele sunt curate. Iar ale voastre?!“.

Care, credeți, au fost acțiunile de răspuns ale actualei guvernări de la Chișinău? Poate au fost descoperiți autorii furtului miliardului, sau au explicat miracolul, cum unii donatori ai PDM sponsorizează partidul cu sume ce le egalează veniturile oficiale, sau, poate, autoritățile statului i-au informat pe cetățeni, în cadrul unei anchete demarate, de unde ia bani servantul lui Plahotniuc, șeful de stat pro-Kremlin, Igor Dodon, care ba repară reședința șefului statului, ba organizează chiolhanuri costisitoare etc., toate din bani privați?

Nu, replica PDM-ului a fost de altă natură, bine camuflată și dichisită. Comanditar, PDM i-a răspuns Ambasadorului SUA la Chișinău printr-un sondaj sociologic, în care ratingul Partidului Democrat bate recorduri pe bandă rulantă, iar cota de popularitate a liderilor partidului crește ca pe drojdii. Pe un trend ascendent de popularitate se înscrie până și poliția națională, în pofida recentelor evenimente de tristă faimă, legate de decesele unor reținuți, semnalarea unor grave cazuri de rele tratamente etc.

Nu e o noutate faptul că unii actori politici încearcă să dea electoratului sentimentul că deciziile lor sunt acceptate de majoritatea cetăţenilor, că gradul de satisfacţie faţă de ei este foarte ridicat, că o anumită decizie sau anumiţi oameni politici au susţinerea sau respectul opiniei publice. Manipularea politică prin sondaj de opinie reprezintă o tehnică cunoscută și, spre regretul nostru comun, este destul de folosită și în prezent.

În acest an au fost publicate trei sondaje sub brandul IMAS, în lunile mai, iulie și decembrie, comanditarul acestora fiind Partidul Democrat din Moldova. Patronul PDM-ului, oligarhul Vlad Plahotniuc, trebuie să fie extrem de mulțumit de prestația IMAS-ului, căci, se pare, avem unicul sondaj sociologic în lume, în care un politician, cu un rating negativ de 98%, brusc, peste noapte, devine preferatul publicului.  Această „minune“, dar și altele, au trezit reacții pe măsură, mai multe organizații necomerciale au semnat o declarație prin care își exprimă nemulțumirea față de „acțiunile de manipulare ale opiniei publice cu privire la activitatea ONG-urilor, exprimate în sondajele IMAS realizate la comanda Partidului Democrat“. Ulterior, directorul IMAS, Doru Petruți, a venit cu o scrisoare de răspuns, în care, firește, a negat toate acuzațiile.

Ce stă la bazele creșterii fulminante în sondaje a Partidului Democrat este greu de explicat din punct de vedere logic, îndeosebi dacă e să ținem cont de faptul că, astăzi, peste 75% din moldovenii din stânga Prutului declară că trăiesc la limita sărăciei, dintre care 31% spun că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. Faţă de aprilie curent, numărul celor care declară că trăiesc la limita sărăciei a crescut cu aproape 10%. De aici, este puțin probabil că acești cetățeni, care nu au bani pentru a-și procura strictul necesar, să sară în sus de bucurie când aud de PDM sau Vlad Plahotniuc.

Unii politicieni comandă sondaje manipulatorii, având convingerea că astfel vor putea determina soarta viitorului scrutin electoral. Evenimentele zilei demonstrează că la Chișinău electorala a demarat deja și că liderii Partidului Democrat din Moldova sunt extrem de îngrijorați dacă vor trece sau ba pragul, la parlamentarele din 2018, mai ales că partidul se află la limita baremului electoral.

Între timp, în Moldova laudele curg gârlă, de la toate instituțiile media afiliate guvernării, pe simplu motiv că sondajele de opinie pot avea un efect politic doar în măsura în care sunt promovate în presă. Oponenții lui Plahotniuc afirmă însă că informațiile din sondajele trucate nu vor modifica realitatea politică în direcția dorită de emițator și, în toamna lui 2018, Partidul Democrat va rata accederea în Parlament, ceea ce va determina dezintegrarea sa imediată, dar și destructurarea unui important agent de influență al Kremlinului în Republica Moldova.

Eduard Bălan

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X