Termometrul nesimțirii a fost inventat la Chișinău

Autor: , in Editorial / 29 ianuarie, 2018, 16:29

Ca să-și cumpere casă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost nevoit să contracteze un împrumut bancar, iar părinții îl ajută să achite ratele lunare. În același timp, acest președinte își permite suspect de multe acte de binefacere. Numai săptămâna aceasta s-a anunțat public că a donat circa 50.000 EU, cu toate că are un salariu de câteva sute de euro. Rusofil consacrat, adept al moldovenismului primitiv și ajuns președinte doar grație prestidigitațiilor oligarhului Vlad Plahotniuc, Dodon își permite să-i numească „lepădături“ pe cei care simt și vorbesc românește, confirmând că Moscova a reușit să-și instaleze omul său în fotoliul șefului de stat al Republicii Moldova. Acestui om îi place la nebunie să apară pe sticla televizoarelor, o predilecție aparte având pentru reportajele care redau actele sale de filantropie.

Alt mecenat, cetățeanul rus Vlad Plahotniuc, oligarh și președinte al Partidului Democrat din Moldova, adoră și el să apară în lumina reflectoarelor atunci când rupe din puținul ce-l are și se împarte cu cei mulți și săraci. Cocoțat în vârful piramidei celui mai corupt stat din Europa, Plahotniuc controlează la sânge toate fluxurile financiare din Republica Moldova, un kilogram de carne la Chișinău fiind de două ori mai scump decât la Paris. Cei mulți și săraci, preponderent pensionari, se bucură enorm atunci când li se repartizează pungi cu orez, căci factura lunară la încălzire este de peste 70 EU, iar pensia abia dacă ajunge la 35. Multor pensionari prea puțin le pasă de grotescul acestei situații neghioabe, când doi indivizi, responsabili să crească economia, pensiile și salariile, să creeze noi locuri de muncă etc. umblă teleleu Tănase și împart pomeni electorale.

Dacă bolșevicii lui Lenin au cucerit puterea prin violență, atunci socialiștii lui Dodon și social-democrații lui Plahotniuc s-au instalat la conducerea Republicii Moldova prin violentarea bunului simț, prin minciună, prin exaltarea instinctelor separatiste, prin șantaj și aservirea instituțiilor statului intereselor de clan. Dacă în lumea civilizată sufragiul universal stă la baza transferului democratic al puterii în stat, atunci, Plahotniuc și Dodon, deoarece au suportul unui electorat nostalgic,  conjuncturist, minoritar, în fond, acționează prin a schimba mai întâi regulile de joc în favoarea lor. Astfel, ca niște trișori de bâlci, au promovat sistemul electoral mixt, și-au desenat circumscripții electorale cum le place mai bine, și-au tras imperii media de propagandă și, practic, se pregătesc să rămână la putere pentru mulți ani înainte. Iar campaniile lor televizate de împroșcat alegătorii cu macaroane, orez și reportaje siropoase fac parte din cele mai josnice inginerii de fentat oamenii.

Dar, ca să avem proprietatea termenilor, este necesar să-i mai întrebăm, pe „bunul creștin“ Dodon și pe „social-democratul“ Plahotniuc, dacă le plac reportajele de la televiziunile pe care le controlează, care ni-i arată mândri și plini de fală cum le dau de pomană celor mai triști. Bineînțeles că le plac, altfel, „bunul creștin“ Dodon și-ar aminti că „Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii“, cum scrie Biblia, iar președintele Partidului Democrat din Moldova ar solicita, poate, o excursie în lumea ideologiilor și doctrinelor politice. Pentru a afla, eventual, ce valori și principii stau la bazele doctrinei social-democrate și cum contemporaneitatea traduce sintagma „solidaritate socială“. Deoarece Dodon are o mentalitate tipică de politruc rudimentar, iar domnul Plahotniuc, probabil, este ocupat cu scrierea unui nou editorial pentru The Hill, nu așteptăm de la ei răspunsuri. Vom constata doar că luntrea statului moldovenesc este condusă de niște piloți orbi, care dirijează societatea pe o şosea care se opreşte într-o prăpastie. În fond, este un final previzibil pentru acest proiect de construcție statală – Republica Moldova -, un produs al Pactului Ribbentrop-Molotov și un teritoriu în care toți aventurierii și neciopliții pot ajunge să conducă destinele multor oameni.

Pe moment, la Chișinău nu sunt conducători de stat cu proiect și viziune, care să înțeleagă că nu vei obține respectul cetățeanului cu toate televiziunile din lume, cât timp nu se respectă deliberat drepturile omului și nu este promovată buna guvernare, bazată pe incluziune și democrație. Precum nu poți să fii concomitent și mecenat, și haiduc, cu mâinile până la cot în buzunarul cetățenilor.

De aici, concluzia e simplă: societatea moldovenească trebuie eliberată de acest regim oligarhic, dacă ne dorim cu adevărat o altă viață. Jaful banului public, izgonirea tinerilor din această țară falimentară și umilirea bătrânilor nu mai pot fi tolerate. Creșterea nivelului de trai al cetățenilor este principala resursă de combatere a politicilor revanșarde ale Kremlinului și principalul combustibil al integrării europene. Cei care fură banul public și distrug economia națională sunt principalii inamici ai civilizației europene, ei sunt agenții unui regim ticălos, criminal, pe care l-au instalat bolșevicii detașați de Kremlin. Atunci când justiția controlată de Plahotniuc îl lasă în libertate pe principalul suspect în furtul unui miliard de dolari din băncile de stat, nu mai rămâne loc pentru concretizări suplimentare, ce fel de grupare este Partidul Democrat din Moldova sau pe cine reprezintă și ale cui interese le promovează Igor Dodon. O recunoaște toată lumea – Dodon îl reprezintă pe Plahotniuc și ambii promovează interesele Kremlinului în regiune.

Creșterea nivelului de trai al cetățenilor este și o condiție indispensabilă a soluționării diferendului transnistrean, un vechi generator de insecuritate la hotarele Uniunii Europene. Dar atunci când citim cum oamenii lui Plahotniuc fac afaceri cu liderii mafiei separatiste de la Tiraspol, înțelegem cum această grupare joacă dublu și cu ce scop Dodon deschide porțile Kremlinului mai des decât Putin. Atenție la buzunare, cetățeni ai Moldovei, în timp ce păpușarii și bufonii vă oferă un spectacol de circ! Iar reprezentanții marelor cancelarii, dacă vor mai trata cu indulgență procesul de degradare continuă a democrației în Republica Moldova, vor descoperi într-o bună zi că regimul lui Plahotniuc a construit între Prut și Nistru un lagăr de concentrare. Aici riscă să ajungă acest stat falimentar, chiar dacă mai ieri era considerat o poveste de succes a Parteneriatului Estic.

 

Eduard Bălan 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *