Un ambasador la curtea regelui Vladimir

Autor: , in Politic / 29 ianuarie, 2018, 16:59

La începutul anului trecut, în Internetul moldovenesc circula un clip video de promovare a unui centru SPA din Chişinău. Filmul cu pricina prezintă, într-un mod grotesc şi într-un lux grobian, o scenetă în care fostul procuror general al Republicii Moldova Corneliu Gurin este încoronat, la propriu, drept regele SPA. Momentul absolut penibil, în care regelui SPA i se pune o coroană de aur, alături de o regină, o tânără basarabeancă, este aplaudat frenetic de invitaţi care mai de care mai simandicoşi. Dar se observă cu ochiul liber toţi membrii Partidului Democrat, şi asta vine în contextul în care în Chişinău se zvoneşte că acest centru SPA ar fi al oligarhului Plahotniuc. Până aici nu ar fi nimic în neregulă cu acest film, dar, dacă îl priveşti cu atenţie, îl observi în câteva cadre pe ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, la acea dată proaspăt ajuns în capitala moldavă. Nu am înţeles niciodată cum a ajuns ambasadorul nostru alături de toţi interlopii Republicii Moldova la acea ceremonie, în condiţiile în care aceste centre SPA sunt bănuite în Moldova că în spatele lor s-ar putea desfăşura şi alte activităţi ce ţin de plăcerile carnale. Pe 1 decembrie 2017, la recepţia organizată de ambasada României de la Chişinău am primit răspunsul la întrebarea ce mă măcina, și anume, cum de a fost posibil să duci imaginea României la acea acţiune de un promiscuu foarte evident. Privind cu atenţie la cei aproape o mie de invitaţi care veniseră să sărbătorească Ziua Naţională a României, se vedea cu ochiul liber că majoritatea covârşitoare veneau din zona PDM şi a oligarhului Plahotniuc, şi cel mai relevant a fost momentul în care Plahotniuc a fost primit de ambasadorul României ca un rege. Circul de la Radisson Blu de pe 1 decembrie mi-a arătat că reprezentanţa diplomatică a României este înţesată de oameni aflaţi pe ştatul de plată al lui Plahotniuc. De la ofiţeri SIE, care se cred ziarişti prin Chişinău, până la oameni ai ambasadei, care îl aplaudă şi îl ridică în slăvi pe Plahotniuc, se conturează un întreg aparat care a reuşit să îmbolnăvească politica externă a României în ceea ce priveşte Moldova.

 În data de 5 decembrie 2017, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a admis excepţia de neconstituţionalitate a statutului magistraţilor moldoveni la sesizarea judecătoarei Domnica Manole, astfel că magistraţii constituţionali au decis că SIS-ul (Serviciul de Informaţii Interne) nu are atribuţii în a verifica profesional magistraţii. Magistrata Manole a fost exclusă din rândul judecătorilor pentru că, în anul 2016, s-a opus regimului Plahotniuc şi a dat undă verde solicitării Platformei Dreptate şi Adevăr de a se organiza un referendum constituţional, prin care cetăţenii urmau să îşi aleagă preşedintele direct. Domnicăi Manole i s-a făcut o acţiune disciplinară, în care piesa cea mai importantă a fost un aviz din partea SIS-ului moldovenesc, care sugera că ar fi existat nişte factori de risc în activitatea ­magistratei, acţiune contestată de judecătoarea Manole în instanţă, dosar ce urmează a fi judecat de Curtea de Apel din Bălţi.

Tot pe 5 decembrie, de această dată de la Bruxelles, a venit o veste bună pentru Moldova. Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu şi Partidul Platforma Dreptate şi Adevăr al lui Andrei Năstase au fost primite, cu drepturi depline, în rândul Popularilor Europeni. Şi spun că este o veste bună pentru că, eu cred că anunţata coaliţie între PAS şi PPDA are şanse foarte mari ca în toamna anului viitor să câştige majoritatea mandatelor în parlamentul moldovenesc. Astfel, începând cu anul 2019, Moldova are şansa de a se aşeza pe drumul unei reale integrări europene, iar cei doi actori politici, PAS şi PPDA, ar avea sprijin din partea familiei Popularilor Europeni în implementarea unor autentice reforme în statul moldovean.

Cristian Cobuz

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X