Viitorul scrutin parlamentar este deja fraudat

Autor: , in Editorial / Politic / 31 ianuarie, 2018, 15:28

Zilele trecute, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, a declarat că PDM va fi în orice condiție la guvernare. El susține că PDM nu are nicio problemă să colaboreze cu orice partid, adevărul enunțat de domnul Diacov fiind confirmat în dese rânduri, în curtea acestui partid conjuncturismul, lipsa de principii și valori zbenguindu-se în voia lor. Spre deosebire de Diacov, speakerul Andrian Candu a mințit, zilele trecute, ca un falit la păcănele. La o întrevedere cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, Candu a declarat semeț că, atenție!, ”Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice”.

Chiar dacă este mai plictisitor decât o placă de faianță, suntem nevoiți să discutăm puțin despre acest personaj, Andrian Candu, pe simplu motiv că a coborât repetat pe scara manipulării acolo unde nu a mai coborât nimeni altul. Vom deschide dezbaterile prin a spune că, în Republica Moldova, nu există condiții pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice, deoarece Partidul Democrat din Moldova a capturat toate instituțiile statului și le-a aservit intereselor conducerii acestui partid-stat, în frunte cu oligarhul Vlad Plahotniuc. Alegerile parlamentare din toamna acestui an vor fi fraudate fără de tăgadă, ele, de fapt, deja sunt fraudate, zilnic, cu mult timp până la debutul campaniei electorale.

 La modul cel mai serios, sunt gata să admit că rezultatele alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestui an deja se regăsesc în notesul unui sau altui lider democrat. Presupun că PDM-iștii vor încerca să promoveze tabloul electoral din februarie 2001, când comunistul Voronin s-a trezit cu 71 de deputați în Parlament și tocmai nu știa ce să facă cu puterea absolută ce i-a revenit peste noapte.

 Deoarece PDM este fieful comuniștilor, transformați în democrați prin metoda înălbirii cu peria de vopsit gardurile, această formațiune colcăie de elemente agresive ideii de reformare europeană a acestui stat eșuat și de apropiere a malurilor Prutului. Dacă fostul speaker al comuniștilor, Marian Lupu, nu încetează să promoveze limba moldovenească, atunci fostul șef al SIS-ului, Artur Reșetnicov, speră că opinia publică a uitat deja cum se răstea din toți bojocii:” România să întoarcă ceea ce nu-i aparţine: Iaşiul, Suceava şi întreaga Moldovă de peste Prut!” Deoarece numărul comuniștilor din PDM este cu mult mai mare, ne vom limita doar la aceste două nume, dar vom insista pe ideea că cineva deja cunoaște numărul de deputați PDM și ai sateliților săi, atât pe circumscripții uninominale, cât și pe liste de partid. Pentru a continua nestingherit jefuirea cetățenilor acestui stat, în viitorul Parlament guvernarea are nevoie de o coaliție majoritară confortabilă, are nevoie de tancurile Moscovei, dar și de o brumă de opoziție. Pentru a le arăta partenerilor de dezvoltare că democrația în RM nu e una butaforică și a-i stimula să deburseze câți mai mulți bani. Bani necesari europenizării acestor grajduri ale lui Augias, în care s-a transformat  Republica Moldova sub guvernarea PDM-istă.

Iar căile de fraudare a sufragiului parlamentar sunt multe de tot. În primul rând, cum pot fi corecte alegerile, în situația în care avem 3 200 000 de buletine de vot, dar numai 2 800 000 de cetățeni cu drept de vot? E vorba de tipărirea ilegală a unor buletine de vot care să ajungă în secţie prin intermediul unui membru al biroului electoral. Sau cum pot fi libere alegerile, domnule speaker Candu, în situația în care PDM a fraudat alegerile locale în mai multe localități, fapt demonstrat și printr-un studiu RISE Moldova, dar cauza penală a fost închisă din ”lipsa elementelor infracțiunii”?

Dar cum să fie pedepsiți cei care au fraudat alegerile în favoarea PDM, dacă justiția e un preș de la intrarea în noul sediu al partidului de guvernare ?

 L-aș mai întreba pe domnul Candu cât de libere sunt alegerile atunci când procuratura, judecătoriile, mass media, autoritățile publice centrale și cele locale sunt controlate de către partidul puterii, dar nu-l mai întreb. Căci ce poate să ne spună acest personaj sinistru despre cum vor fi aduse voturi de peste Nistru, în pușculița PDM-ului ? Care instituție de stat ne va informa  despre zecile de mii de locuitori ai Transnistriei, care își vor muta temporar, pe durata alegerilor parlamentare, domiciliul în circumscripțiile uninominale din dreapta Nistrului ? Sau care autoritate a statului va interveni să curme dezmățul propagandistic al holdingului oligarhului Plahotniuc ? Sau care instanță le va lua apărarea candidaților la parlamentare, cărora li se va fura victoria prin cele mai murdare metode ? Cunoașteți adresa unei asemenea judecătorii ?  Eu nu prea cunosc.

Lipsa de viziune și de proiect a liderilor democrați ne condamnă la periferie, ne transformă în prizonierii unor jocuri de culise, miza cărora este de a rămâne cu orice preț la guvernare, orice alianță fiind acceptată de către PDM-iști, dacă nu se aduce atingere intereselor lor de clan, economice și financiare. Actuala guvernare va folosi toate metodele pentru a rămâne la putere, deoarece, în caz contrar, mulți vor ajunge pe banca acuzaților. Acesta este tristul adevăr, care ne obligă să fim mai uniți, mai puternici, mai deștepți decât servanții lui Plahotniuc, iar, ca să realizăm mizele luptei cu acest sistem criminal, este necesar să ne amintim spusele unui lider PDM-ist, potrivit căruia partidul său nu va ceda puterea fără vărsări de sânge.

 

Eduard Balan

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X