Tudor Panțâru a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții Constituționale

Autor: , in Politic / 1 februarie, 2018, 14:42

Preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Tudor Panţâru, şi-a depus demisia din funcţie miercuri, 31 ianuarie. Potrivit unui comunicat de presă emis de instituţie, judecătorul a demisionat din proprie iniţiativă.

În aceste condiţii, începând cu data de 1 februarie 2018 şi până la alegerea noului preşedinte al Curţii, în temeiul articolului 7 alin. (5) din Legea cu privire la Curtea Constituţională, funcţiile de preşedinte vor fi exercitate de către domnul Aurel Băieşu, judecător al Curţii Constituţionale. Tudor Panţâru a fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 12 februarie 2013. La data de 12 mai 2017, cu votul judecătorilor, Tudor Panţâru a fost ales în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale. Potrivit IPN, pe unele portaluri de informaţii se vehiculează că şi Mihai Poalelungi va demisiona din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, pentru a fi numit în locul lui Tudor Panţâru la Curtea Constituţională.

Până a fi numit judecător la CC, Panțâru a deținut un mandatul de deputat al diasporei în Camera Deputaților a României, după ce a fost ales pe listele Partidului Social Democrat (PSD).

Tudor Panțâru are 66 de ani, a absolvit facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova în 1977, iar ulterior a activat drept avocat și judecător la Chișinău. Între 1990 și 1994 a obținut un mandat de deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, unde a ocupat funcția de președinte al Comisiei juridice.Timp de patru ani, între 1992-1996, Tudor Panțâru a fost ambasador și reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă ONU. De asemenea, a ocupat mai multe mandate de judecător internațional: în Secția Penală a Curții Supreme din Kosovo și Tribunalul Comercial ONU.

Din 2002 și până în prezent, Tudor Panțâru este judecător internațional la Curtea Constituțională din Bosnia – Herzegovina.

Eduard Bălan

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X