Elveţia, Statele Unite şi insulele Cayman conduc topul paradisurilor fiscale

Autor: , in Economic / 2 februarie, 2018, 16:55

Elveția și Statele Unite sunt cei mai mari promotori ai secretului financiar, potrivit unui indice publicat de Tax Justice Network (TJN). Indicele clasifică țările după nivelul de secret și procentul de servicii financiare furnizate nerezidenților.

Elveția, un paradis fiscal cunoscut, ale cărui practici au fost descoperite de investigația Swiss Leaks din 2015 a ICIJ, rămâne a fi cel mai grav infractor în ceea ce privește secretul financiar, potrivit analizei TJN.

Elveția și SUA sunt principalii facilitatori ai fluxurilor financiare ilicite. „Elveția a întârziat punerea în aplicare a schimbului automat de informații, iar în 2017 parlamentarii au încercat să stopeze procesul în relaţia cu țările pe care le consideră „corupte””, se arată în raportul Financial Secrecy Index. În ceea ce privește Statele Unite, administraţia a refuzat să participe la eforturile internaționale de combatere a secretului financiar și, în schimb, a instituit un sistem paralel care caută informații despre cetățenii americani în străinătate, dar nu furnizează date țărilor străine.

Mai multe state din SUA sunt de asemenea considerate paradisuri fiscale. Delaware, dee xemplu, nu impozitează active necorporale, precum proprietatea intelectuală, brevetele sau mărcile comerciale. „Peste 66% din corporaţiile incluse în Top Fortune 500 au ales Delaware drept casă juridică”, spune chiar pagina Web al diviziei de corporații din acest stat.

RCM

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *