De la Nistru pân’ la TISA
Republica Moldova şi România ar putea crea un batalion mixt pentru situații de urgență. Afirmaţia a fost făcută ieri de către ministrul Apărării Naționale a României, Mihai Fifor, în cadrul unei conferinţe susţinute la Chişinău în comun cu ministrul moldovean al Apărării, Eugen Sturza.
Ministrul Apărării Naţionale a României, Mihai Fifor, a avut luni, 5 februarie 2018, o întâlnire bilaterală cu omologul său de la Chișinău, Eugen Sturza, în cadrul căreia au fost abordate subiecte referitoare la cooperarea militară bilaterală, consolidarea securităţii regionale, precum și la relaţiile de cooperare ale Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. În cadrul convorbirilor oficiale, ministrul Mihai Fifor a declarat că România va continua să susțină respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și să acorde sprijin în ceea ce privește parcursul european al țării.
Referitor la cooperarea bilaterală în domeniul apărării, cei doi oficiali au discutat despre demararea unor noi proiecte de colaborare, ce vor fi dezvoltate pe viitor. Oficialul român a afirmat că relaţiile în domeniul militar dintre Republica Moldova şi România sunt excelente, iar Guvernul de la Bucureşti rămâne un susţinător aprig al autorităţilor de la Chişinău. „Republica Moldova este un partener strategic pentru noi, nu doar un stat strategic. Vă asigur de întreaga noastră susținere”, a spus ministrul Apărării Naționale al României, Mihai Fifor. El a precizat că se examinează şi perspectiva creării unui batalion mixt pentru situații de urgență, cu atât mai mult că România are deja experiență în acest sens cu Batalionul mixt româno-ungar de menţinere a păcii şi Batalionul multinaţional de geniu „TISA”. „I-am propus omologului meu un model de cooperare pe care noi îl avem pentru batalionul TISA, dar rămâne să analizăm exact care va fi destinaţia acestui batalion”, a conchis Fifor.
”În perioada următoare se va pune accent pe instruirea Forțelor Armate din Republica Moldova, prin participarea la exerciții și activități de instruire în comun, furnizarea de expertiză în domeniul elaborării documentelor programatice şi participarea militarilor la cât mai multe programe educaționale în cadrul instituțiilor militare de învățământ din România. De asemenea, vom sprijini implementarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul mecanismelor și programelor Uniunii Europene și ale NATO”, a precizat ministrul Mihai Fifor.
Ministrul Apărării din Republica Moldova, Eugen Sturza, a mulțumit părții române pentru sprijinul constant oferit și a dat asigurări că va continua eforturile la nivelul ministerului pentru modernizarea și reforma Forțelor Armate, axându-se în principal pe instruire și înzestrare. De asemenea, cei doi oficiali au subliniat necesitatea intensificării cooperării în domeniul apărării, apreciind importanța coeziunii și unității, mai ales în contextul de securitate internațional și regional.
RCM
Comentarii