CDU și SPD fac coaliție pentru a conduce împreună guvernul Germaniei

Autor: , in Externe / 8 februarie, 2018, 11:43

După discuțiile istovitoare, care au durat o noapte întreagă, în Germania, conservatorii de la CDU și partidul de centru-stânga SPD au reușit să creeze coaliția parlamentară mult-așteptată. Angela Merkel a declarat, alături de omologul său de la SPD, Martin Schultz, că a fost făcută o serie de concesii. SPD se va ocupa de ministerele de externe, finanțe și de cel al muncii, iar creștin-democrații vor prelua portofoliile Ministerului Apărării și Ministerului Economiei, după cum relatează Euronews.

Actul de coaliție va fi întocmit în timp record, cu un conținut de 170 de pagini, demonstrând poziția dură pe care o au socialist-democrații  în fața aliaților lor majoritari.

Mai mult de atât, Martin Schulz a anunțat că va renunța la poziția de lider al SPD, cu intenția de a se alătura noului guvern. Această mișcare este una care prevestește o schimbare bruscă în politica Germaniei cu privire la  zona euro. Autoritatea pe care o va deține SPD asupra Ministerului de Finanțe va exclude politici care erau, până acum, detestate în statele din zona euro cu economii mai slabe.

Schultz a spus că partidul său va pune capăt “austerității forțate” și va stabili un buget de investiții pentru zona euro. Iar acesta este un lucru care, în mod sigur, îi va plăcea președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Angela Merkel a susținut că negocierile asupra coaliției au meritat toate eforturile depuse și că noul guvern va fi unul stabil. Însă înțelegerea este încă departe de a fi ratificată. Aceasta ar putea fi respinsă de membrii oricărui dintre cele două partide. SPD a acumulat un număr semnificativ de noi membri, zeci de mii de oameni alăturându-i-se în ultimele câteva zile, în urma unor campanii care chemau oamenii să devină membri doar pentru a avea puterea de a vota împotriva planurilor marii coaliții.

Astfel, rezultatul acestor planuri va rămâne necunoscut pentru cel puțin trei săptămâni înainte, tergiversând negocierile, care s-au desfășurat pe o perioadă de câteva luni.

RCM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X