CEDO a început examinarea dosarului privind moartea lui Valeriu Boboc

Autor: , in Social / 8 februarie, 2018, 20:24

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a comunicat Guvernului de la Chişinău dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul omorât de polițiști în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Autoritățile au câteva săptămâni la dispoziţie pentru a veni cu un răspuns la presupusele încălcări invocate de familie şi avocaţi.

Dosarul a ajuns la CEDO anul trecut. Avocații, Valeriu Pleșca și Veaceslav Țurcan, care reprezintă familia victimei în faţa Curţii, au invocat, între altele, încălcarea dreptului la viaţă al lui Valeriu Boboc şi lipsa unei investigaţii efective la nivel naţional a circumstanţelor morţii acestuia.

Singura persoană condamnată pentru omorârea lui Valeriu Boboc a fost ex-poliţistul Ion Perju. Acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, însă, nu a ajuns după gratii, întrucât, în 2015, cu puţin timp înainte de pronunţarea verdictului în instanţa de apel, Perju a dispărut din sala de judecată şi a părăsit teritoriul Republicii Moldova fără să fie oprit la hotar.

Imaginile video, dar şi declaraţiile martorilor audiaţi aratau că tânărul a fost bătut de mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine în baza unor indicaţii ale şefilor de atunci ale structurilor de forţă de a reţine toţi protestatarii, inclusiv prin aplicarea forţei.

Acum autorităţile moldovene au la dispoziţie câteva luni pentru a formula un răspuns la încălcările invocate de avocaţii familiei Boboc.

În dosarul evenimentelor din aprilie 2009 au fost vizaţi şi înalţi demnitari de la acea vreme. În aprilie 2015, fostul ministru de interne Gheorghe Papuc şi fostul comisar al capitalei Vladimir Botnari fuseseră condamnați pentru neglijenţă în serviciu şi abuz de putere la patru şi, respectiv, doi ani de închisoare. În cazul lui Gheorghe Papuc era vorba de o condamnare cu executare. Doar că două luni mai târziu ambii au fost absolviți de pedeapsă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X