Chişinăul a adoptat o Declaraţie de condamnare a implicării abuzive a Rusiei în activitatea politică din Republica Moldova

Autor: , in Politic / 8 februarie, 2018, 15:49

Parlamentul de la Chișinău a aprobat o Declaraţie prin care „condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova”. Declarația autorităților moldovenești vine după ce acum două săptămâni Duma de Stat din Federația Rusă a adoptat o declaraţie prin care condamnă decizia Chişinăului de a interzice retransmiterea ştirilor ruse în Republica Moldova.

Potrivit inițiativei, votată de toți deputații prezenți în sala plenului, „declarațiile denigratoare la adresa țării noastre și a cetățenilor noștri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră”.

În context, este exprimată îngrijorarea față de implicarea unor entități ale Federației Ruse în activitatea politică din Republica Moldova, prin patronarea unor partide de stânga și influențarea nedemocratică a votului pe care urmează să îl dea moldovenii.

Autorii subliniază „netemeinicia deciziei adoptate de Duma de Stat a Federației Ruse prin care se dorește limitarea accesului moldovenilor la programele unor televiziuni ruse, dând de înțeles că, în realitate, scopul principal al retransmiterii acestor emisiuni în Moldova nu a fost oferirea de programe calitative moldovenilor, dar folosirea acestui mijloc pentru a-i denigra și a le denigra țara. Această decizie vine să confirme, încă o dată, cu probe oficiale suplimentare, temeinicia deciziei Parlamentului Republicii Moldova de a întreprinde măsuri pentru securizarea spațiului informațional, dar în același timp face și mai evidentă imixtiunea politicului rus în conținutul programelor difuzate de Federația Rusă în Republica Moldova”.

Astfel, parlamentarii de la Chișinău fac apel către înalţii decidenţi politici ai Federaţiei Ruse să intervină pentru a stopa toate aceste abuzuri şi campanii de denigrare a Republicii Moldova, stoparea oricărei forme de sprijinire a partidelor politice din ţara noastră de către entități din Federația Rusă, menţionând că finanţarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca şi susţinerea lor prin alte modalităţi.

Totodată, deputații optează pentru un dialog constructiv, care să ducă la eliminarea blocajelor apărute şi la reluarea activităţilor care privesc consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.  De asemenea, aceștia se angajează să aducă probe concludente, care să susțină îngrijorările identificate și să participe la identificarea căilor de soluționare.

Iniţiativa adoptării declaraţiei aparţine unui grup de deputaţi din fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM), grupul Parlamentar Popular European şi deputaţi neafiliaţi. Inițiativa PDM a stârnit nemulțumirea socialiștilor și comuniștilor, care i-au acuzat pe democrați de jocuri geopolitice și au părăsit sala plenului.

Duma de Stat din Federația Rusă a adoptat, la 24 ianuarie curent, o declarație privind „discriminarea” mass-mediei ruse în țara noastră prin modificările la Codul Audiovizualului din Republica Moldova, menite să interzică retransmiterea ştirilor şi emisiunilor politice din Federația Rusă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X