Dodon se opune creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc

Autor: , in Politic / 8 februarie, 2018, 10:43

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condamnat, miercuri, pe pagina sa de facebook, iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc, după ce ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a declarat în favoarea acestui demers.

„Condamn în cel mai categoric mod iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc. Acest lucru reprezintă încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi a securităţii noastre naţionale. Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atât mai mult membre NATO, sunt categoric inacceptabile pentru un stat neutru, precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituţiei Republicii Moldova”, a transmis Dodon prin intermediul contului de Facebook.

Dodon a accentuat că „legea Supremă a Republicii Moldova spune clar că Republica Moldova este stat neutru”. „Având în vedere faptul că astfel de iniţiative, pe lângă inaugurarea oficiului NATO la Chişinău, invitaţiile permanente adresate Armatei Naţionale de a participa la exerciţii militare organizate de blocul militar NATO, capătă un caracter sistematic, am cerut autorităţilor competente explicaţiile de rigoare şi am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acţiuni. În calitatea mea de preşedinte şi garant al Constituţiei, nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice, care doar dăunează ţării noastre”, a mai precizat Igor Dodon.

Eduard Bălan

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X