Peter Michalko: Republica Moldova nu a respectat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE

Autor: , in Politic / 8 februarie, 2018, 10:11

Republica Moldova nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE în totalitate și din această cauză a fost condiționată acordarea asistenței macrofinanciare, a explicat Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko într-un interviu acordat Agenției IPN. „Poziţia Uniunii Europene în ceea ce priveşte modificarea Codului electoral, care a avut loc anul trecut, nu s-a schimbat. În opinia noastră, recomandările Comisiei de la Veneţia nu au fost respectate, a subliniat oficialul european. Aceasta este şi un fel de exprimare a importanţei pe care o acordă UE valorilor pe care se bazează relaţia”, a declarat Șeful Misiunii UE la Chișinău. În ansamblu, el a caracterizat anul trecut drept „important” pentru relaţiile Uniunii Europene şi Republicii Moldova, referindu-se la  Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb.

De asemenea, Peter Michlako a menționat că Uniunea Europeană și-a intensificat dialogul atât cu guvernarea pro-europeană, cât și cu opoziția pro-europeană din Republica Moldova, iar scopul acestui dialog este implementarea cât mai bună a reformelor în beneficiul cetățenilor țării. Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko a formulat această opinie în interviul acordat Agenției IPN, în cadrul căruia au fost analizate rezultatele realizării Acodrului de Asociere și Liber Schimb în anul 2017.

Peter Michlako a oferit și unele explicații privind poziția UE în condițiile în care guvernarea pro-europeană și opoziția pro-europeană au adresat europenilor mesaje diferite, chiar contradictorii, în 2017. „Cum am spus, pluralitatea opiniilor, mai ales în domeniul politic, este un element de bază al oricărei societăţi care vrea să se numească una democratică. Este firesc că forţele politice diferite au şi opinii diferite şi aceasta se reflectă în comunicarea lor cu alţi parteneri. Ceea ce este important în acest sens este că la baza tuturor contactelor între noi ca parteneri de dialog stau valorile europene şi agenda noastră comună care țintește reformele. Totodată, intensitatea comunicării noastre cu reprezentanții diferitor opinii demonstrează schimbarea calității relaţiei noastre şi a dialogului nostru spre unul foarte, foarte strâns şi apropiat. Republica Moldova nu mai este o ţară undeva în afara Uniunii Europene. Este vecinul nostru, partener important şi acum ţară asociată care a preluat angajamente în ce priveşte respectarea valorilor și implementarea reformelor. Cred că aceasta este şi explicaţia logică, de ce în dialogul cu diferite forţe politice se pune accentul pe necesitatea ca acestea să fie îndeplinite. Sper că acest fel de dialog poate să aducă în viitor spre o competiţie politică sănătoasă despre cât de repede și cât de bine poate să fie implementate standardele europene în Republica Moldova, spre binele cetăţenilor ei”, a declarat Ambasadorul UE la Chișinău

Eduard Bălan

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X