Începe a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, la PyeongChang; Republica Moldova, reprezentată de 2 sportivi

Autor: , in Sport / 9 februarie, 2018, 10:04

Cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va debuta oficial vineri la PyeongChang, în Coreea de Sud, cu ceremonia de deschidere, programată de la ora 13:00 (ora Moldovei). Competiţia, la care vor participa peste 2.900 de sportivi, dintre care doar 2 sportivi moldoveni și 28 români, se va desfăşura între 9 şi 25 februarie, la 30 de ani după JO de vară de la Seul, din 1988.

Oraşul PyeongChang a obţinut, la 6 iulie 2011, dreptul de organizare a „Olimpiadei albe” după ce şi-a depus candidatura de trei ori consecutiv, în 2010, 2014 şi 2018, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă şi a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud.

Sloganul competiţiei este „Pasiune. Conectare”, iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, mult timp considerat un animal de pază coreean.

La Jocurile Olimpice sunt aşteptaţi circa 50.000 de participanţi din peste 95 de ţări. Vor avea loc 102 evenimente sportive la 15 discipline din şapte sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Rusia a fost suspendată de CIO pentru dopaj instituţionalizat, dar 168 de sportivi ruşi au fost acceptaţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, urmând să concureze sub drapelul olimpic.

Programul competiţional pentru PyeongChang 2018 include şase noi întreceri: „snowboard big air” (masculin şi feminin), patinaj viteză – start în bloc (masculin şi feminin), curling dublu mixt şi întrecerile de schi alpin pe echipe.

Această ediţie a JO de iarnă va fi prima cu peste 100 de medalii de aur ce vor fi acordate câştigătorilor, mai precis 102. PyeongChang 2018 va fi, totodată, competiţia cu cel mai mare număr de evenimente feminine şi mixte din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă.

Delegația Republicii Moldova la Jocurile Olimpice (JO) de iarnă, care debutează astăzi la PyeongChang este compusă din 7 membri. Pe lângă cei doi sportivi care ne vor reprezenta țara, Nicolae Gaiduc și Cristopher Hoerl, în Coreea de Sud au mai mers antrenorii lor, un jurnalist și doi angajați ai Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) din Republica Moldova.

Primul moldovean care va intra în concurs la Jocurile Olimpice din PyeongChang este Cristopher Hoerl. Austriacul naturalizat va debuta pe 11 februarie, ora 4:00 (ora Moldovei) la schi alpin, disciplina downhill. Apoi, pe 13 februarie, va fi cursa combinată (downhill, ora 4:30 și slalom, ora 8:00). În fine, pe 15 februarie, Hoerl urmează să participe la super-G, de la ora 4:00.

Al doilea moldovean, Nicolae Gaiduc va concura pe 16 februarie, ora 8:00 la schi fond 15 km liber.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X