Ungaria va importa gaze din România

Autor: , in Externe / 10 februarie, 2018, 11:27

Prim-ministrul Ungariei pregătește o afacere extrem de importantă. Viktor Orban a anunțat că țara sa va importa anual, în viitorul apropiat, 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România. Potrivit Agerpres, oficialul ungar a declarat într-o conferință de presă că acordul, care va fi valabil timp de 15 ani, va fi semnat în curând.

Viktor Orban a precizat că trei companii ungare au câștigat o licitație în România, dar nu a dezvăluit numele acestora. În același context, Orban a declarat că Ungaria își va putea asigura astfel jumătate din importuri din alte surse decât cele rusești, iar monopolul gazelor furnizate de Moscova va înceta. „Epoca monopolului gazului rusesc va ajunge la final în Ungaria, în condiţiile în care ne vom putea acoperi peste jumătate din importuri din alte surse, în acest caz din surse româneşti”, a susţinut el.

Declaratia prim-ministrului ungar vine după ce, luni, la finalul unei vizite în România, ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, a anunţat, în presa maghiară, că cele două ţări au convenit ca, până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar, de la 2022, să devină posibil transportul anual al unei cantităţi de 4,4 miliarde de metri cubi. “Este prima dată în ultimele decenii, când Ungaria poate cumpăra cantităţi mari de gaze dintr-o sursă nouă, fără legătură cu Rusia”, a arătat ministrul ungar de externe.

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X