Militarii moldoveni participă la exerciţiul multinaţional „Platinum Eagle”

Autor: , in Politic / 11 februarie, 2018, 11:06

Un contingent de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova participă, în perioada 11-17 februarie, la exerciţiul multinaţional „Platinum Eagle 18.1”, la Centrul de Instruire Babadag din România, a anunțat Ministerul Apărării al Republicii Moldova pe site-ul său.

Contingentul, constituit din 60 de ofiţeri, subofiţeri, sergenţi şi soldaţi din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul şi Batalionul 22 de menţinere a păcii din Chişinău, se antrenează împreună cu militari din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi SUA.

„Scopul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii între forţele participante, menţinerea capabilităţii de instruire în comun, pregătirea pentru operațiuni de menținere a păcii, precum şi dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale. Conform scenariului, militarii moldoveni vor face parte dintr-o companie internaţională, condusă de colegii din SUA, şi vor avea de executat trageri de luptă cu armamentul din dotare şi proceduri de comandă şi control la nivel de subunitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale. Militarii moldoveni participă cu 12 unităţi de tehnică de tip HMMWV şi echipament militar, iar vehiculele militare s-au deplasat, sâmbătă, 10 februarie, pe traseul Chişinău-Cahul-Giurgiuleşti.

În 2017, Ministerul Apărării de la Chișinău a renunțat la planurile de a participa la exercițiul „Platinum Eagle”, după ce Igor Dodon a refuzat să semneze un decret în acest sens. Recent, președintele Republicii Moldova a condamnat iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc, după ce ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a declarat în favoarea acestui demers. Fifor a făcut afirmațiile la finele unei întâlniri cu omologul său moldovean, Eugen Sturza.

„Condamn în cel mai categoric mod iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc. Acest lucru reprezintă încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi a securităţii noastre naţionale. Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atît mai mult membre NATO, sînt categoric inacceptabile pentru un stat neutru, precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituției Republicii Moldova. Având în vedere faptul că astfel de inițiative, pe lângă inaugurarea oficiului NATO la Chişinău, invitaţiile permanente adresate Armatei Naţionale de a participa la exerciții militare organizate de blocul militar NATO, capătă un caracter sistematic, am cerut autorităților competente explicațiile de rigoare şi am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acțiuni. Legea Supremă a Republicii Moldova spune clar că Republica Moldova este stat neutru.  În calitatea mea de președinte și garant al Constituției, nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice, care doar dăunează ţării noastre”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. Președintele Igor Dodon este cunoscut prin atitudinea ostilă politicilor de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi de Statele Unite, dar, în schimb, favorizează aprofundarea relaţiilor cu Rusia şi cu alte state ex-sovietice.

Eduard Bălan

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X