Mircea Cărtărescu a câştigat premiul „Thomas Mann” pentru Literatură pe 2018

Autor: , in Cultură/Media / 13 februarie, 2018, 20:07

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a câştigat premiul „Thomas Mann” pentru Literatură pe 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane.

Premiul este acordat de Academia Bavareză de Arte Frumoase şi de orasul Lübeck. Acesta îi va fi decernat scriitorului în cadrul ceremoniei organizate la Teatrul Lübeck, pe 17 noiembrie 2018, conform unui anunţ făcut de editura Humanitas. Scriitorul german Uwe Tellkamp va susţine laudatio.

„În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura română, la început prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile şi eseurile sale. Cu «Orbitor», această fascinată trilogie polifonică, Mircea Cărtărescu s-a înscris în literatura universală“, a motivat juriului.

Cărţile lui Cărtărescu au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale, printre care: premiul internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), premiul internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“ (2012), premiul internaţional pentru Literatură, la Berlin (2012), premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, în Elveţia (2013), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul „Tormenta en un vaso”, Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015.

Din 1989, este activ în publicistică pe diferite teme de actualitate culturală şi politică. I-au mai fost decernate, Ordinul naţional „Serviciul credincios” în gradul de Comandor (2000),  Ordinul „Meritul cultural” în gradul de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l’ordre des arts et des lettres (2008), Medalia „Nihil Sine Deo” a Casei Regale române (2016).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X