Saakaşvili solicită ajutorul UE și al lui Merkel împotriva lui Poroșenko

Autor: , in Externe / 13 februarie, 2018, 15:54

Fostul preşedinte georgian, devenit lider al protestelor în Ucraina, Mihail Saakaşvili a cerut marţi Uniunii Europene şi cancelarului german, Angela Merkel, în special, să-l sprijine în campania sa anticorupţie împotriva preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, transmite agenția germană DPA.

„Poroşenko distruge Ucraina şi vrea să mă îndepărteze pentru că denunţ corupţia”, a declarat Saakaşvili pentru tabloidul german Bild. „Dacă Uniunea Europeană şi mai ales cancelarul Angela Merkel nu fac în cele din urmă ceva (…), Ucraina se va rupe”, a adăugat el.

Saaskaşvili a fost reţinut luni de membri ai poliţiei de frontieră în timp ce lua masa într-un restaurant din Kiev şi îmbarcat la bordul unui avion privat cu destinaţia capitala poloneză Varşovia.

Mihail Saakaşvili susţine că Poroşenko este responsabil pentru aceasta şi a anunţat că intenţionează să se întoarcă în Ucraina pentru a continua să participe la demonstraţiile anticorupţie ce îl vizează Poroşenko.

În septembrie, Saakaşvili, căruia i-au fost retrase cetăţeniile georgiană şi ucraineană, a trecut frontiera din Polonia în Ucraina în timpul unei ciocniri între susţinătorii săi şi autorităţi.
Poroşenko l-a ajutat pe Saakaşvili să devină guvernator al regiunii ucrainene Odesa în 2015.

Dar Saakaşvili a demisionat un an şi jumătate mai târziu, acuzându-l pe Poroşenko de perpetuarea corupţiei endemice.

Un tribunal din Georgia l-a condamnat recent pe Saakaşvili la trei ani de închisoare pentru abuz în funcţie în timpul celor două mandate prezidenţiale între 2004 şi 2013. În Ucraina, el este acuzat că sprijină o organizaţie criminală într-o încercare eşuată de lovitură de stat împotriva lui Poroşenko.

RCM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *