Cel mai puternic om din lumea șahului, Kirsan Iliumjinov, acuzat că ar fi finanțat ISIS

Autor: , in Externe / 14 februarie, 2018, 15:03

Federația Mondială de Șah spune că i-au fost închise conturile bancare din Elveția, după ce președintele acesteia a fost acuzat că ar facilita tranzacții în numele guvernului sirian. Milionarul rus Kirsan Iliumjinov a fost adăugat pe lista de sancțiuni a Departamentului de Trezorerie al SUA, în 2015, pentru presupuse afaceri cu guvernul Assad.

Acesta a negat acuzațiile și s-a retras din FIDE, încercând să rezolve problema. Însă FIDE spune că banca elvețiană UBS i-a închis conturile, ca urmare a sancțiunilor aplicate președintelui.

O scrisoare din partea trezorierului FIDE, Adrian Siegel, confirmă faptul că aceasta este „o problemă serioasă” care a „dăunat grav” afacerilor organizației. „După mai mult de doi ani de la prezența lui Kirsan Iliumjinov pe lista de sancțiuni (…) UBS a anunțat că ne vor închide imediat conturile” spune scrisoarea publicată online.

„Era doar o chestiune de timp până avea să ne confruntăm cu această problemă.” Scrisoarea mai adaugă: „Trebuie să căutam altă conexiune bancară. În acest proces, ne așteptăm la anumite probleme.”

Iliumjinov nu a comentat încă scrisoarea celor de la FIDE. Acesta încă figurează ca președinte al organizației pe site-ul web al FIDE.

Fost businessman și politician, Iliumjinov este văzut de multă vreme drept un caracter excentric. Acesta a fost, timp de 17 ani, președinte al Republicii Kalmâkia, o mică regiune budistă din Rusia, de pe malul Mării Caspice. A șocat audiențele spunând, la televizor, că a fost răpit de extratereștri.

Ca președinte al Federației Internaționale de Șah începând cu 1995, acesta a cheltuit milioane de dolari pentru a transforma republica săracă într-o adevărată mecca pentru jucătorii de șah, construind un întreg orășel pentru a găzdui turneele internaționale.

Dar, în noiembrie 2015, Departamentul de Trezorerie al SUA l-a inclus în lista sancțiunilor pentru „asistență materială acordată guvernului Siriei și pentru acțiuni comise în numele acestuia”.

Lista include și un intermediar acuzat că ar facilita procurarea petrolului de către guvernul sirian de la gruparea Statul Islamic.

Federația Internațională de Șah „a încercat, fără succes, de câteva ori să fie eliminată din acea listă, dar, în prezent, nu este niciun semn că ar putea exista vreo schimbare”. Aceștia mai susțin că președintele FIDE le-a spus „de multe ori că va fi scos din lista de sancțiuni, în viitorul foarte apropiat”, fapt pentru care banca elvețiană le-a ținut conturile deschise până acum.

Banca UBS a declarat că nu își discută clienții, fie că este vorba despre persoane fizice sau organizații, dar că „urmează toate legile și regulamentele care i se aplică”.

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X