France Presse: Expulzat din Ucraina, opozantul Mihail Saakaşvili rămâne o problemă pentru preşedintele Petro Poroşenko

Autor: , in Externe / 14 februarie, 2018, 14:49

Președintele ucrainean Petro Poroşenko a reușit să se debaraseze, cel puțin temporar, de opozantul și fostul lider georgian Mihail Saakașvili, expulzat în Polonia, dar acest caz ar putea dăuna imaginii șefului statului ucrainean în Occident, comentează miercuri France Presse.

Mihail Saakaşvili a fost arestat luni într-un restaurant din centrul Kievului și trimis imediat în Polonia la bordul unui avion, punându-se capăt unei telenovele politico-judiciare extrem de mediatizate ce durează de luni de zile.

Expulzarea fostului preşedinte georgian din Ucraina, deposedat succesiv de cetăţenia sa georgiană şi ucraineană şi devenit apatrid, s-a derulat atât de repede încât susţinătorii săi nu au avut timp să reacţioneze.

Autorităţile ucrainene au „arătat că statul este puternic, în timp ce Saakaşvili a demonstrat mereu slăbiciunea” puterii, a declarat pentru AFP sociologul Irina Bekeşkina, directoarea Fundaţiei Iniţiativele Democratice din Kiev.

Fost aliat al preşedintelui Poroşenko, Mihail Saakaşvili (50 de ani) a devenit unul dintre cei mai înverşunaţi oponenţi ai săi şi a contestat în repetate rânduri puterea ucraineană pe care o acuză de corupţie. Brutalitatea arestării sale – aruncat la pământ de trupe speciale ale unui comando al Gărzii de frontieră, care l-au insultat şi l-au tras de păr, conform unei înregistări video difuzate pe internet – a provocat critici virulente la adresa puterii ucrainene.

Această arestare i-ar putea face pe susţinătorii occidentali ai Ucrainei, de care această ţară rămâne foarte dependentă, „să-şi pună întrebări cu privire la justiţia selectivă ucraineană”, spune Irina Bekeşkina, care apreciază că întregul caz legat de Saakaşvili este perceput pe scară largă ca „o răzbunare personală” a şefului statului ucrainean.

Şi Serghii Solodki, director adjunct al Centrului de analiză Noua Europă din Kiev, este de părere că acest caz ar putea „avea un impact negativ” asupra reputaţiei preşedintelui Poroşenko.

Comisia Europeană a afirmat marţi că „urmăreşte” îndeaproape situaţia legată de opozantul Mihail Saakaşvili. „Ne aşteptăm ca drepturile lui Mihail Saakaşvili să fie respectate”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei, Maja Kocijancic.

Pentru unii, expulzarea sa este un avertisment pentru rivalii lui Poroşenko în perspectiva scrutinului prezidenţial din mai 2019. „Acesta este un avertisment: toate vocile contestatare vor fi înăbuşite fără cruţare”, susţine Maxim Erestavi, de la Centrul de analiză american Atlantic Council.

Numit guvernator al regiunii Odesa în 2015 de către Poroşenko, Mihail Saakaşvili a demisionat un an şi jumătate mai târziu, confirmând ruptura cu preşedintele ucrainean. După ce obţinuse anterior cetăţenia ucraineană, aceasta i-a fost între timp retrasă. În septembrie trecut, el s-a întors în Ucraina forţând trecerea frontierei cu Polonia, cu sprijinul unei mulţimi de susţinători.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X