Premieră pentru o companie din Republica Moldova. Purcari s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti

Autor: , in Economic / 15 februarie, 2018, 14:22

Grupul Purcari se listează astăzi la Bursa de Valori București, sub simbolul WINE, după realizarea cu succes a unei Oferte Publice Inițiale (IPO) pentru 49% din acțiunile sale. 

Oferta a fost bine primită, tranșa dedicată investitorilor retail fiind suprasubscrisă de peste patru ori, în pofida turbulențelor care au afectat piețele globale și care au marcat scăderi record ale indicelui Dow. Prețul final al Ofertei a fost de 19 RON/acțiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane RON (50 milioane USD).  

Grupul Purcari este condus de fondatorul şi CEO-ul său, Victor Bostan, de profesie oenolog, cu peste 35 de ani de experiență în industria vinului, alături de acționarii Horizon Capital, cea mai importantă companie de private equity din Ucraina și Moldova, și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group. 

„Astăzi începe un nou capitol pentru Grupul Purcari, continuând drumul către a deveni liderul necontestat al pieţei de vin ȋn ECE. Este cu adevărat un moment propice pentru a fi în industria vinului: producţia globală nu poate satisface cererea în creştere, ducând la lipsuri şi marje mai mari pentru producători. Spre deosebire de petrol, curba cerere-ofertă nu poate fi uşor rebalansată pentru că nu există «vin de şist». Aşteptăm cu nerăbdare să capitalizăm aceste condiţii favorabile”, a declarat Victor Bostan.

Lenna Koszarny, Partener Fondator şi CEO al Horizon Capital, a adăugat: „Grupul Purcari scrie astăzi o filă de istorie, fiind prima companie din Moldova care se listează public ȋn Bucureşti”.

„România a fost una dintre pieţele active din Europa în ceea ce priveşte numărul de listări în 2017, iar trendul continuă şi în 2018. Prin listarea la BVB, compania Purcari transmite un semnal puternic că îşi propune să devină un lider incontestabil pe piaţa vinului în Europa Centrală şi de Est. Exemplul lor ar trebui urmat de fiecare companie care-şi propune să devină lider în domeniul ei de activitate”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Pe fondul creşterii robuste a consumului ȋn ECE, Purcari a înregistrat o rată medie de creştere a veniturilor de 34% ȋn perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creştere de 55% ȋn Romania, 49% ȋn Polonia, 44% ȋn Moldova,15% ȋn Cehia şi Slovacia. Nivelul ridicat al creșterii s-a menţinut în primele 9 luni ale anului 2017, în care veniturile s-au majorat cu 35% pe an, creșterea în România accelerând la 69% față de aceeași perioadă din 2016. Marja EBITDA pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a crescut la 23%, crescând cu 29%, respectiv 55%, față de aceeași perioadă din 2016.

Consumul global de vin în 2017 este estimat de OIV la 243 milioane hectolitri, cu o producție corespunzătoare de 247 milioane de hectolitri. În ultimele două decenii, raportul dintre consumul mediu și producția globală a fost ȋntre 0,85 şi 0,90. Totuşi, recoltele scăzute din 2017 vor vedea acest raport ajungând la 0,98.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *