Tarifele la gaze naturale, în vizorul CNA. A fost inițiat un proces penal

Autor: , in Economic / Politic / 15 februarie, 2018, 16:57

Centrul Național Anticorupție a inițiat un proces penal în legătură cu tarifele la gazele naturale, după ce lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a depus un denunț la Procuratura Anticorupție prin care a cerut tragerea la răspundere penală a persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică pe faptul neajustării tarifelor pentru gazele naturale în perioada anilor 2016, 2017 și 2018.

Procesul penal a fost inițiat la 8 februarie. Potrivit juristului PAS, Maia Sandu a fost citată în calitate de martor și urmează să fie audiată de ofițerul de urmărire penală luni dimineața. La CNA, președinta PAS va confirma declarațiile scrise în denunțul său, spune juristul.

„Ideea de bază este că în condițiile în care existau toate premisele pentru a micșora tarifele la gazele naturale, la energia electrică, la energia termică, ANRE nu a acționat conform competențelor legale și nu a revizuit tarifele. Din punctul nostru de vedere, asistăm la cel puțin o neglijență în serviciu, dacă nu mai mult”, susține juristul PAS, Sergiu Litvinenco.

Pentru ziua de luni a fost citat şi expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care va fi audiat în calitate de martor.

Potrivit CNA, la baza denunțului Maiei Sandu au stat documente semnate de Tofilat, care conţin anumite calcule cu privire la tarifele la gazele naturale.

În prezent, consumatorii casnici achită gazele naturale conform unui tarif de 6,138 leu pentru 1 m3 pentru volumul ce nu depășește consumul de 30 m3 și 5,892 pentru volumul ce depășește 30 m3. Aceste tarife au fost aprobate prin hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 26 ianuarie 2016.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *