Uniunea Europeană va oferi circa 43 milioane de euro pentru a aproviziona cu sisteme de apeduct și canalizare mai multe localități din Republica Moldova, precum și pentru a spori eficiența energetică a mai multor clădiri publice din raioane.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Liviu Volconovici, a spus joi, 15 februarie, la semnarea memorandumului de înţelegere pentru implementarea proiectului, că este un ajutor important atât pentru Guvernul Republicii Moldova, cât şi pentru autorităţile publice locale.

„Este o zi importantă pentru Guvernul Republicii Moldova și pentru cetățenii acestei țări. Vom semna Memorandumurile de Înțelegere pentru implementarea a 18 proiecte: 10 ce țin de aprovizionarea cu apă și canalizare și alte 8 ce țin de eficiență energetică în clădirile publice. Pentru implementarea proiectelor, Uniunea Europeană va oferi 43,4 milioane euro, în două tranșe. Ne exprimăm angajamentul de a elabora în termenii stabiliți documentația tehnică necesară pentru realizarea proiectelor acestora. Mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat în promovarea politicii de dezvoltare regională și modernizarea serviciilor publice în țara noastră”, a subliniat ministrul Liviu Volconovici, în debutul evenimentului.

Ministrul a adăugat că circa 200.000 de cetățeni vor beneficia de o infrastructură îmbunătățită în domeniul aprovizionării cu apă și a energiei, în cadrul Proiectul „Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, precum și de Eficiență Energetică în clădirile publice”, finanțat de UE și implementat în cooperare cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” MSPL.

La rândul său, șefului Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a precizat că scopul proiectelor este îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din țara noastră.

„Pe parcursul mai multor ani UE a contribuit în mod direct la îmbunătățirea calității vieții în Moldova. Acțiunea de astăzi reprezintă primul pas pentru binele localităților din Republica Moldova. Ca urmare a implementării acestor proiecte pînă la 200.000 de cetățeni din aproximativ 22 localități din Republica Moldova vor beneficia de servicii locale modernizate”, a spus Peter Michalko.

Lucrările de eficiență energetică, ce vor fi efectuate în cadrul școlilor vor asigura condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor din mai multe localități. Cu privire la măsurile de aprovizionare cu apă și canalizare, principalele rezultate preconizate țin de îmbunătățirea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și sporirea ratei de conectare a populației la acestea. Toate aceste măsuri vor contribui eventual la eliminarea disparităților rurale, dar și a celor urbane.

Menționăm că bugetul total al Proiectului finanțat de Uniunea Europeană este de circa 43 milioane euro oferite de Uniunea Europeană, iar implementarea acesteia este prevăzută până la finele anului 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here