Treisprezece cetăţeni ruşi au fost inculpaţi în SUA pentru implicarea în procesul electoral american

Autor: , in Externe / 17 februarie, 2018, 10:23

Un juriu federal din Statele Unite a decis inculparea a 13 cetăţeni ruşi şi a trei organizaţii din Rusia pentru implicare în alegeri şi în procesul electoral american, informează Reuters. Anunţul a fost făcut vineri de biroul procurorului special Robert Mueller.

Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general al SUA, citat de DPA, a precizat că „nu există nicio afirmaţie în acest act de acuzare că vreun american a participat cu bună ştiinţă la această activitate ilegală” şi „nicio afirmaţie (…) că faptele incriminate au influenţat rezultatul alegerilor din 2016”.

Într-un document juridic, guvernul american afirmă că entităţile ruse au intervenit în procesele politice din SUA, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2016, începând din 2014, arată Reuters. Unii inculpaţi s-au dat drept americani şi au comunicat cu persoane din cadrul campaniei lui Donald Trump care nu bănuiau nimic.

Potrivit actului de acuzare prezentat de Reuters, unii din inculpaţi au călătorit în SUA şi au utilizat infrastructuri informatice americane pentru a ascunde faptul că activităţile lor aveau originea în Rusia. Dându-se drept americani, ei şi-au creat identităţi online false şi pagini în reţelele sociale. De asemenea, au folosit codurile numerice personale şi datele de naştere ale unor cetăţeni americani reali pentru a-şi deschide conturi în sistemul de plăţi online Paypal şi pentru a obţine permise de conducere false.

Obiectivul lor strategic era dezbinarea sistemului politic american. Ruşii au organizat mitinguri politice, au cumpărat publicitate politică şi s-au afişat ca membri ai unor grupuri populare americane. În vara lui 2016, inculpaţii au început să promoveze în mediile sociale,inclusiv prin reclame pe Facebook, acuzaţii de fraudă electorală împotriva Partidului Democrat. După ce au apărut informaţii că Facebook colaborează cu procurorul special Mueller, inculpaţii au început să distrugă probe pentru a îngreuna ancheta, se mai arată în actul de acuzare.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că preşedintele Trump a fost informat despre acuzaţii.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zaharova, a apreciat că afirmaţiile privind implicarea unor cetăţeni ruşi în alegerile din SUA sunt absurde, citează Reuters. „Treisprezece oameni au intervenit în alegerile din SUA?! Treisprezece împotriva unui buget de miliarde al serviciilor de informaţii? Împotriva informaţiilor şi contrainformaţiilor, împotriva celor mai recente evoluţii şi tehnologii? Absurd? Da”, a scris aceasta pe Facebook.

Reuters a preluat de la agenţia de presă RIA şi reacţia omului de afaceri rus Evgheni Prigojin, unul dintre inculpaţi: „Americanii sunt oameni foarte emotivi, văd ce vor să vadă. Am mare respect pentru ei. Nu sunt deloc supărat că sunt pe lista aceea. Dacă vor să vadă diavolul, n-au decât”, a spus el.

Atât Facebook, cât şi Twitter – reţelele sociale despre care se presupune că au fost folosite pentru unele din activităţile incriminate – au refuzat solicitările Reuters de a comenta informaţiile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X