Eurostat: România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE în 2017

Autor: , in Economic / 19 februarie, 2018, 13:38

România a înregistrat în 2017 cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat comunicate miercuri, 14 februarie. În Uniunea Europeană şi zona euro, creşterea economică s-a ridicat anul trecut la 2,6%, în timp ce România conduce clasamentul statelor europene cu o creştere a PIB de 7%.

Instititul Naţional de Statistică a anunţat astăzi că Economia României a crescut anul trecut cu 7%, iar în trimestrul IV a anului trecut PIB-ul a înregistrat o creştere de 0,6% faţă de trimestrul precedent, respectiv 6,9% faţă de acelaşi trimestru din anul precedent.

Totuşi, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat recent că politica fiscală expansionistă a României „pare să continue în urma schimbării de luna trecută a premierului şi aceasta va spori dezechilibrele macroeconomice”, în timp ce deficitul structural semnificativ va lăsa finanţele publice mai vulnerabile la şocuri.

Politica fiscală pro-ciclică a sprijinit creşterea, dar a sporit riscul supraîncălzirii economiei. Un impuls fiscal solid a contribuit la creşterea economiei, al cărei motor a fost consumul robust. PIB-ul României a urcat anul trecut cu aproape 7%, cel mai ridicat nivel din UE. În timp ce economia operează peste capacitate, noi măsuri de relaxare fiscală riscă să sporească dezechilibrele macro-economice, majorează potenţial presiunile inflaţioniste, slăbeşte competitivitatea şi adânceşte deficitul de cont curent, pe care îl estimăm în medie la 3,4% din PIB în 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016, apreciază agenţia de evaluare financiară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *