Benjamin A. Monn Photography 2011

După ce, miercurea trecută, a fost anunţată o reformă profundă a examenului de bacalaureat, preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi ministrul Culturii Françoise Nyssen au cerut astăzi bibliotecilor să rămână deschise mai mult timp seara şi duminica, scrie AFP.

În prezent, doar 130 din 16.500 de biblioteci şi puncte de lectură din Franţa îşi deschid porţile duminica.

Şi, în timpul săptămânii, „multe dintre ele deschid în intervale orare în care francezii muncesc”, fiind închise la prânz şi devreme seara, regretă Françoise Nyssen.

Trebuie deci „schimbat ritmul” şi „deschis mai bine şi mai mult”, este de părere scriitorul Erik Orsenna, care a prezentat un raport despre viitorul bibliotecilor preşedintelui şi ministrului la Mureaux (Yvelines).

Emmanuel Macron a vizitat timp de trei ore mediateca acestui oraş din suburbiile Parisului, prezentat ca „exemplar” pentru că este deschisă duminica şi propune numeroase activităţi în afară de împrumutul tradiţional de carte şi de suport video.

Franţa deţine biblioteci câte oficii poştale. Însă aceste bunuri culturale, adesea moderne, nu sunt deschise 41 de ore pe săptămână în marile oraşe faţă de 78 de ore cât sunt deschise la Londra sau 98 de ore – un record – la Copenhaga.

Această situaţie a fost evidenţiată de Emmanuel Macron în timpul campaniei prezidenţiale, făcând din extinderea orarului bibliotecilor una dintre primisiunile sale electorale.

Potrivit preşedintelui Franţei, accesul la cultură este parte integrantă din „bătălia pentru emancipare”, care este „firul roşu” al politicii Guvernului.

Raportul stabilit de Erik Orsenna şi Noël Corbin, inspector al afacerilor culturale, fixează durata deschiderii bibliotecilor săptămânal de cel puţin 45 de ore pentru oraşele de la 50.000 la 100.000 de locuitori şi 50 de ore pentru cele cu mai mult de 100.000 de locuitori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here