Germania: Gruparea extremistă Alternativa pentru Germania depăşeşte SPD pentru prima dată în sondaje

Autor: , in Externe / 20 februarie, 2018, 11:16

Gruparea de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a depăşit partidul social-democrat, SPD, de centru stânga, pentru prima dată într-un sondaj naţional, scrie Politico.

Sondajul, făcut de Insa la cererea ziarului Bild, arată că AfD beneficiază de o susţinere de 16% faţă de SPD cu 15.5%, valoarea cea mai scăzută din istoria SPD.

Alianţa CDU-CSU condusă de Angela Merkel a ajuns la 32%, cu o creştere de 2.5 puncte procentuale faţă de săptămâna trecută.

Sondajul vine într-un moment dificil pentru SPD, partidul fiind măcinat de lupte interne în care se încearcă găsirea unei noi direcţii pentru viitor. Fostul lider al social-democraţilor, Martin Schulz, şi-a dat demisia săptămâna trecută.

SPD a avut parte de cel mai slab rezultat de după război în cadrul alegerilor din septembrie şi iniţial a refuzat să intre la guvernare într-o coaliţie cu conservatorii lui Merkel. Dar partidul s-a răzgândit atunci când s-a constatat că nu există prea multe opţiuni iar acest lucru i-a deranjat pe anumiţi membri care sunt de părere că această coaliţie le va dăuna pe termen lung.

Membrii SPD vor decide pe 4 martie dacă vor aproba înţelegerea pentru o coaliţie cu conservatorii.

Alternativa pentru Germania (în germană: Alternative für Deutschland / AfD) este un partid politic conservator și eurosceptic.

Fondat pe 6 februarie 2013, partidul a reușit să acumuleze 4,7% la alegerile federale din 2013, dar nu a trecut pragul electoral de 5%. Alternativa pentru Germania a câștigat mandate la alegerile în Parlamentul European din 2014, dar și la alegerile locale din 2014, 2015 și 2016.

Astfel, după ce și-a asigurat reprezentativitatea în 14 din 16 Landtag-uri (parlamentele land-urilor germane) până în octombrie 2017, AfD a devenit al treilea cel mai mare partid din Germania după alegerile federale din 2017, obținând 94 de locuri în Bundestag, o victorie colosală pentru partid, fiind prima oară când acesta a obținut locuri în parlamentul Germaniei.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X