Motivul pentru care directorul SIS a depus cererea de demisie

Autor: , in Politic / 20 februarie, 2018, 11:23

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, a demisionat din funcţie, după doar două luni de la numire. Vitalie Pîrlog a solicitat ieri Parlamentului inițierea procedurilor privind demisia din funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate.

„Opțiunea de a mă retrage din funcția de director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorința de a continua acele reforme importante la inițierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor INTERPOL”, se menționează în cererea de demisie a șefului SIS, care este în proces de examinare la Comisia juridică, numiri și imunități a Parlmentului.

Pe surse se comentează că demisia lui Vitalie Pîrlog și decizia de a reveni la Interpol este o consecință a scandalului în care este implicat fostul șef al Interpolului de la Chișinău, Fredolin Lecari, care ar putea provoca demisia acestuia din actuala funcție din cadrul Interpol.

Vitalie Pîrlog a fost numit de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru o perioadă de cinci ani, în decembrie 2017. Acesta este de profesie jurist, specializat în Drept internaţional. Pe parcursul carierei sale, a fost reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la CEDO, membru al Comitetului Director pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, membru al Comisiei Europene pentru Eficacitatea Justiţiei a Consiliului Europei, membru al Comitetului de Experţi pentru ameliorarea procedurilor de protecţie a drepturilor omului din cadrul CDDH al Consiliului Europei, conducător al delegaţiei moldoveneşti la Comitetul European pentru problemele penale al Consiliului Europei. Din aprilie 2017 a deţinut postul de preşedinte al Comisiei de Control al Fişierelor din cadrul INTERPOL. În 2006, Pîrlog a fost numit în fruntea Ministerului Justiţiei, iar în perioada 14-25 septembrie 2009 a deţinut interimatul funcţiei de prim-ministru al ţării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X