PAS, după vizita Maiei Sandu în SUA: Guvernarea de la Chișinău este privită cu suspiciune de către factorii decizionali americani

Autor: , in Politic / 20 februarie, 2018, 12:18

Jocul duplicitar pe care îl fac Partidul Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor (PSRM) și riscurile majore pentru sistemul democratic ale sistemului electoral votat de aceste două partide a fost prezentat experților de la Washington de către lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul vizitei pe care a întreprins-o în perioada 12-16 februarie în Statele Unite ale Americii. Liderul PAS a punctat acțiunile guvernării de limitare a dreptului cetățenilor din afara țării de a vota și împiedicarea diasporei de a contribui direct la procesul democratic prin donații mici către partide politice.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu reprezentanți ai Consiliului Național de Securitate din cadrul Casei Albe și ai Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), președintele PAS a oferit detalii despre mimarea investigării în dosarul miliardului și în cel legat de spălătoria rusească și despre pericolele conflictului înghețat de pe Nistru. Interlocutorii au fost îngrijorați de lipsa totală de voință a autorităților de a-i identifica și a-i sancționa pe toți cei vinovați de furtul bancar și de a întreprinde măsuri concrete pentru a recupera banii furați, conform unui comunicat remis de PAS.

În cadrul întrevederilor cu Senatorul American Christopher Murphy, Membrul Congresului David Price, Consilierul Senatorului John McCain, Consilierul Senatorului Ben Cardin, Consilierul Senatorului Ron Johnson, Consilierul Congresmanului Pete Olson, Maia Sandu și-a informat interlocutorii despre atacurile aduse de guvernarea actuală la adresa democrației, drepturilor omului, independenței mass-mediei.

O altă temă discutată a vizat efectele propagandei ruse, dar și ipocrizia Partidului Democrat, conducerea căruia a retransmis, în toți acești ani, cel mai important canal de propagandă al Kremlinului. În acest context, liderul PAS a subliniat că subminarea de către autorități a instituțiilor publice, justiția controlată și corupția amplifică vulnerabilitatea externă a țării, și, de rând cu lipsa de susținere populară a partidului de la guvernare, crește riscurile de instabilitate în Moldova și în regiune.

Interlocutorii Președintei Maia Sandu au reiterat că SUA este interesată să sprijine procesele democratice din Republica Moldova și că informațiile comunicate privind deteriorarea procesului democratic sunt îngrijorătoare. În special, au fost deranjați să audă despre riscurile de fraudare a alegerilor și au promis să ofere sprijin pentru a crește numărul observatorilor străini la alegerile parlamentare. De asemenea, aceștia s-au arătat nemulțumiți că numele lor au fost folosite de către reprezentanți ai Partidului Democrat cu scopul unei pretinse legitimizări externe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X