Descoperire care rescrie istoria vieţii pe Pământ. Plantele sunt cu 100 de milioane de ani mai vechi decât se credea anterior

Autor: , in Cultură/Media / 21 februarie, 2018, 13:04

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bristol a scos la iveală că scara timpului evoluţiei plantelor este mai mare cu 100 de milioane de ani, acest grup de organisme colonizând planeta acum 500 de milioane de ani.

Noul studiu, care a fost publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, indică o vechime mai mare a plantelor, faţă de data de 420 de milioane de ani care se credea anterior că reprezintă momentul apariţiei plantelor, relatează Science Daily.

Echipa a folosit o metodologie de „ceas molecular”, care combină dovezi ale diferenţelor genetice dintre speciile vii şi vârsta strămoşului comun pentru a stabili scara evolutivă care poate vedea dincolo de lispurile în dovezile fosile.

„Răspândirea globală a plantelor şi adaptarea la viaţa pe uscat a dus la o schimbare a climei ce a rezultat în ultimă instanţă la o reducere dramatică a nivelului de dioxid de carbon din atmosferă şi a răcirii globale”, a precizat Jennifer Morris, co-autoarea studiului.

„Recordul fosil e prea incomplet pentru a fi un ghid de încredere pentru a data originea plantelor de uscat. […] Rezultatele noastre arată că strămoşii plantelor de uscat existau în Cambrianul mediu, vârstă similară cu primele animale de uscat”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X