Eurodeputatul Siegfried Mureșan: UE, principalul partener economic al Republicii Moldova

Autor: , in Politic / 21 februarie, 2018, 12:22

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan vorbește, într-o declarație de presă de pe site-ul său oficial, despre relațiile economice dintre țara noastră și Uniunea Europeană și despre avantajele acestora.

„Republica Moldova a exportat, anul trecut, valoric de peste 3 ori mai mult în statele din Uniunea Europeană (UE) decât în cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Astfel, exporturile de mărfuri destinate ţărilor din UE au însumat circa 1,41 miliarde de euro, în creştere cu 19,9% faţă de anul 2016, şi au reprezentat 65,8% din totalul exporturilor, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova. Comparativ, exporturile de mărfuri destinate ţărilor CSI au însumat doar circa 410 milioane de euro, cu o pondere de sub 20% în totalul exporturilor”, relatează Siegfried Mureşan.

Potrivit europarlamentarului, aceasta este încă o dovadă clară că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova şi că prosperarea țării noastre este cauzată de Uniunea Europeană. În declarația sa, Siegfried Mureșan menționează faptul că cei mai mari cinci investitori străini din Republica Moldova din 2017  au fost exclusiv state membre UE, inclusiv România.

„Toate acestea arată, din nou, că adevăraţii prieteni ai Republicii Moldova sunt în Vest, nu în Est, şi că prosperitatea vine din relaţia cu Uniunea Europeană. De aceea, politicienii de la Chişinău trebuie să depună mai multe eforturi pentru implementarea reformelor agreate în cadrul Acordului de asociere cu UE. Guvernul Republicii Moldova are obligaţia să asigure un cadru fiscal stabil şi predictibil, să dezvolte infrastructura, mai ales că 85% din totalul exporturilor au fost făcute pe cale rutieră, şi să investească în educaţie, acestea sunt principalele domenii de care depinde dezvoltarea mediului de afaceri şi crearea de noi locuri de muncă. Numai aşa bunăstarea va fi resimţită şi în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor”, a mai adăugat eurodeputatul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X