Europarlamentarii propun amendarea şi expunerea la „zidul ruşinii” a companiilor care ameninţă jurnaliştii de investigaţie

Autor: , in Externe / 22 februarie, 2018, 16:15

Mai mulţi membri ai Parlamentului European vor să ia măsuri privind companiile despre care spun că au în vizor jurnaliştii de investigaţie cărora le intentează procese „abuzive” şi pe care îi ameninţă, ca mod de a reduce la tăcere jurnalismul critic, informează The Guardian.

Șase eurodeputați au înaintat un proiect de lege, care îndeamnă crearea unei noi directive a Uniunii Europene pentru a combate problema proceselor intentate de diverse companii jurnaliștilor de investigație, Firmele implicate în astfel de procese de judecată s-ar putea confrunta cu amenzi, dacă vor da dovadă de comportament abuziv asupra jurnaliștilor.

Europarlamentarii mai propun, de asemenea, ca nou directivă a UE să le ofere jurnaliștilor și grupurlor media de investigație puterea de a anula procesele de judecată abuzive și să creeze un fond care ar susține financiar grupurile media cărora le-au fost intentate procese cu scopul clar de a le intimida.

„Această practică este abuzivă, reprezintă o amenințare pentru libertatea presei și nu își are loc în Uniunea Europeană”, susțin eurodeputații în scrisoarea lor către Frans Timmermans, vice-președintele Comisiei Europene.

Scrisoarea a fost semnată de șase deputați ai parlamentului UE, reprezentanți ai unor grupări politice importante la Bruxelles: David Casa de la PPE, Ana Gomes de la SD, Monica Macovei de la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Maite Pagazaurtundúa de la ALDE, Stelios Kouloglou de la GUE și Benedek Jávor de la Partidul Verzilor.

Procedurile împotriva unor astfel de procese – cunoscute ca SLAPP (engl.: Procese Strategice contra Participării Publice) – sunt comune în câteva state din SUA, dar sunt noi pentru Europa. O provocare în constituirea unei legislații anti-SLAPP este cea de a determina cum exact vor fi clasificate cererile abuzive, fără a nega drepturile cererilor care au la bază motive legitime.

Europarlamentarii au adus drept exemple o serie de plângeri legale, care ar fi ilustrative pentru problema SLAPP. Unul dintre exemple a fost procesul de judecată intentat publicației The Guardian și celor de la BBC de către Appleby, compania offshore care s-a aflat în centrul investigației The Paradise Papers.

Proiectul The Paradise Papers – la care a participat Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), câștigător al premiului Pulitzer, – a dezvăluit noi detalii despre aranjamentele complexe și activitățile offshore ale unora dintre cei mai bogați oameni și companii de pe planetă.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X