Aproape 17 mii de locuitori din orașul Călărași vor beneficia de iluminare stradală pe timp de noapte. Lungimea rețelei de iluminat stradal va constitui 21 de kilometri și va oferi o reducere a consumului anual de energie cu 35%. Proiectul, lansat miercuri în orașul Călărași este realizat de autoritățile locale, în colaborare cu IDIS „Viitorul”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE).

Proiectul de eficiența energetică își propune să eficientizeze sistemul de iluminat public în orașul Călărași și să consolideze capacitățile autorităților publice locale privind sporirea eficienţei energetice.

„Felicit autoritatea publică locală din orașul Călărași, care, în parteneriat cu „Viitorul”, a reușit să obțină suport din partea Uniunii Europene pentru implementarea acestui proiect de eficiență energetică. Acest suport este o recunoștință față de calitatea proiectului și buna reputație a orașului care susține inițiativele de eficiență energetică. Sperăm că proiectul va fi benefic atât pentru țară, pentru municipalitatea din Călărași și, cel mai important când este vorba de acțiunile finanțate de UE, pentru cetățenii orașului”, a declarat Alexandre Darras, manager proiecte, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

La rândul său, directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a subliniat: „Am lucrat cot la cot timp de șase luni cu Primăria Călărași pentru a reuși în cadrul unei competiții lansate de Comisia Europeană cu privire la dezvoltarea urbană durabilă. Deși competiția a fost una dură, am reușit împreună să obținem acest sprijin european. Sper mult ca proiectul să aibă un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor orașului Călărași, să diminueze migrația și să dezvolte economia locală”.

„Vrem să reușim reabilitarea și eficientizarea sistemului de iluminat public stradal și rutier din Călărași pentru a contribui la creșterea siguranței și confortului cetățenilor pe timp de noapte. Reprezentanții autorităților publice locale din raionul Călărași vor fi familiarizați cu conceptul de eficiență energetică, vor fi instruiți vor realiza și un schimb de experiență în domeniul revitalizării urbane”, subliniază Managerul de proiect, Liubomir Chiriac.

Proiectul de eficiență energetică va include și instalarea iluminatului arhitectural pentru două instituții publice din orașul Călărași, organizarea „Zilei energiei”, concursuri de desene pentru elevi, instruirea specialiștilor din domeniu, desfășurarea unui forum național privind oportunitățile de investiții în eficiența energetică etc. Pe termen lung, în cadrul proiectului va fi implementat un sistem durabil de management energetic, iar nivelul de siguranță și confort pentru cetățeni și vizitatori va crește semnificativ.

În acest sens, pentru Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, a fost o surpriză să afle că instituția unde activează va fi iluminată: „Recent, muzeul a fost renovat și a fost inclus în traseul turistic național, ceea ce reprezintă o inovație pentru orașul Călărași. Iar iluminarea fațadei clădirii noastre, care este atractivă arhitectural, va oferi o alură frumoasă și coloristică. Totodată, cetățenii și turiștii vor cunoaște mai multe despre noi, iar instituția va deveni mult mai vizibilă”.

Potrivit expertului în domeniul energetic din cadrul IDIS „Viitorul”, Ion Muntean, vor fi înlocuite 500 corpuri de iluminat, iar proiectul de eficiență energetică va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here