Structurile europene și occidentale urmăresc foarte atent modul în care este investigată frauda bancară de proporții din Republica Moldova, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Acesta a vorbit și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile moldovenești pentru deblocarea ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro, iar una dintre cele mai importante acțiuni ar fi implementarea noului sistem electoral.

Investigarea fraudei bancare este un test foarte important pentru autoritățile moldovene, care trebuie să de dea dovadă de voință politică, precum și pentru capacitatea structurilor de stat de a investiga această crimă extraordinar de serioasă, cu daune foarte mari pentru Republica Moldova, a spus Peter Michalko. Diplomatul a accentuat că acest subiect este urmărit foarte atent de structurile europene și de toți partenerii internaționali.

„Este într-adevăr un test foarte important în ceea ce privește și voința politică, și capabilitatea structurilor de stat de a investiga această crimă extraordinar de serioasă cu o daună extraordinar de mare pentru Republica Moldova, pentru economia ei, pentru toți cetățenii și de a arăta capacitatea de a-i aduce pe cei care sunt responsabili pentru această crimă în fața justiției. Este important ca să arate Republica Moldova, ca stat, că poate redobândi încrederea necesară din partea partenerilor străini, dar și a propriei populații. Este un element care este văzut cu atenție foarte mare și de structurile europene, și de toți partenerii internaționali.”

În privința deblocării ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, una dintre condițiile de bază se referă la modul de implementare a noului sistem electoral, adoptat de către autoritățile de la Chișinău, contrar concluziilor și recomandărilor Comisiei de la Veneția, a subliniat Peter Michalko.

„Asta este chiar una dintre condițiile de bază. În articolul 14 din memorandumul de înțelegere se vorbește exact despre asta – implementarea legislației electorale care a fost adoptată împotriva recomandărilor din partea Comisiei de la Veneția. Chiar a fost această cauză care a adus pre-condițiile politice în obținerea asistenței macro-financiare. Este important ca standardele democratice să fie respectate și nu numai la început, dar în toată perioada acestui an, care este an electoral. Concentrarea spre procese politice în niciun caz nu poate să însemne diminuarea respectului pentru standardele democrației.”

Peter Michalko a mai vorbit despre soluționarea conflictului transnistrean și despre legea anti-propagandă adoptată recent de Parlamentul Republicii Moldova, subliniind că accesul liber la sursele de informație trebuie să fie respectat, dar cu o monitorizare riguroasă din partea autorităților competente.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here