Rectorii universităţilor din Craiova şi Tiraspol au semnat un acord bilateral

Autor: , in Social / 22 februarie, 2018, 16:25

Rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, şi cel al Universităţii din Tiraspol, Eduard Coropceanu, au semnat joi un acord bilateral pentru activităţi didactice şi de cercetare între cele două instituţii de învăţământ superior. Potrivit rectorului Cezar Spînu, timp de trei zile, o delegaţie a Universităţii din Tiraspol a vizitat Universitatea din Craiova, iar iniţierea şi derularea acordului se înscrie în seria activităţilor organizate cu prilejul Centenarului de către instituţia pe care o conduce.

„Universitatea din Tiraspol este singura universitate din spaţiul european care funcţionează în exil, la Chişinău, după ce a fost evacuată în urmă cu 26 de ani, odată cu începerea conflictului transnistrean, care din păcate pare că nu se mai încheie. Această delegaţie numeroasă formată din 15 persoane a fost primită de omologi din cadrul Universităţii din Craiova. Am decis să semnăm un amplu protocol de colaborare care să nu rămână doar pe hârtie, pentru că intenţionăm să facem lucruri frumoase împreună şi de aceea timp de trei zile împreună cu delegaţia de la Universitatea de Stat din Tiraspol am perfectat acest protocol care prevede colaborarea academică pe domenii de învăţământ, la nivelul schimburilor de studenţi şi mobilităţii cadrelor didactice şi una pe parte de cercetare”, a spus Spînu, într-o conferinţă de presă.

El a mai afirmat că în afara acestui acord cadru de colaborare, s-a semnat şi un acord separat între Universitatea de Stat din Tiraspol şi Universitatea din Craiova prin INCESA, care prevede ca o parte din cadrele didactice ale universităţii partenere să devină cercetători asociaţi onorifici ai universităţii craiovene şi să lucreze pe proiecte punctuale atât cu companii din România, cât şi cu companii din Moldova.

„Eu sunt convins că va fi o colaborare fructuoasă. Suntem în anul Centenarului Marii Uniri şi încercăm să strângem legăturile între noi, românii de pe cele două maluri ale Prutului. În luna aprilie va urma un alt eveniment în acelaşi context – decernarea titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Academiei din Republica Moldova”, a menţionat Cezar Spînu.

La rândul său, rectorul Universităţii din Tiraspol, Eduard Coropceanu, a afirmat că acordul semnat joi va contribui la creşterea calitativă a învăţământului de stat din Tiraspol şi din Republica Moldova.

„Am constat la Universitatea din Craiova o intercorelare armonioasă între domeniile instruire, cercetare şi transfer tehnologic, un lucru care este foarte benefic şi de dorit de împrumutat şi de noi pentru a corespunde exigenţelor şi tendinţelor din spaţiul european. (…) Acest acord cadru de bază va reprezenta doar o platformă pe care vor apărea diferite anexe la codul de bază, generate de relaţiile dintre subdiviziunile celor două universităţi partenere. Ne exprimăm recunoştinţa şi aprecierea pentru ceea ce se face la Universitatea din Craiova, învăţământ şi cercetare la nivel european, şi cred că această colaborare va aduce o creştere calitativă a învăţământului de stat din Tiraspol şi din Republica Moldova”, a spus Coropceanu.

El a subliniat că evenimentul menţionat se produce în Anul Centenarului de la făurirea României Mari. „Acest fapt ne obligă să avem o responsabilitate deosebită pentru tot ce ne propunem”, a spus rectorul Universităţii din Tiraspol, menţionând că persoanele implicate – cadre didactice, cercetători, studenţi – au aşteptări şi obiective care ar trebui fructificate în relaţii constructive şi rezultate concrete.

Delegaţia de la Tiraspol va merge şi la centrul universitar din Drobeta – Turnu Severin al Universităţii din Craiova unde va vizita campusuri, săli de curs, laboratoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X