Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc a pierdut controlul relaţiilor cu Rusia, iată de ce autorităţile de la Chişinău au venit cu o declaraţie disperată la conferinţa internaţională de securitate de la Munchen, de la sfârşitul săptămânii trecute, cum că Moscova ar trebui să își retragă trupele de pe teritoriul transnistrean, spune analistul politic de la fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, care apreciază declarația șefului Guvernului, Pavel Filip, drept neprofesionalism al politicii externe a Republicii Moldova la cel mai înalt nivel.

„Declaraţia lui Filip la conferinţa de la München nu va obţine nici respectul Rusiei şi nici respectul sau aprobarea partenerilor occidentali. Filip a făcut declaraţia unui şef de Guvern disperat să obţină bunăvoinţa Rusiei. Filip spune: „noi dorim o relaţie prietenoasă cu Moscova în care cooperarea noastră comercială nu va fi politizată; o relaţie în care se va vedea o dorinţă reală de a ajuta dialogul bilateral”, a declarat expertul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Sensul acestei declaraţii este: „vă rugăm, vă implorăm, redeschideţi piaţa rusească pentru produsele moldoveneşti”, iar în ceea ce priveşte trupele ruseşti de ocupaţie de pe teritoriul Republicii Moldova, Filip spune că „speră să vadă o dorinţă reală de a ajuta reglementarea conflictului transnistrean şi de a retrage forţele”. Deci, o declaraţie disperată, o declaraţie care denotă neprofesionalismul politicii externe a Republicii Moldova la cel mai înalt nivel la Chişinău”, a mai spus Vladimir Socor.

În context, comentatorul spune că Republica Moldova ar putea urma exemplul Ucrainei, care face demersuri internaţionale privind desfăşurarea unei misiuni de pacificare.

„Ucraina, recent, printr-o legislaţie a Parlamentului ucrainean, a declarat că „trupele ruseşti din estul Donbasului sunt trupe de ocupaţie”. Republica Moldova ar putea să profite de acest context internaţional, să urmeze exemplul Ucrainei. Mai mult decât atât, Ucraina speră, doreşte, face demersuri internaţionale împreună cu Statele Unite ale Americii pentru desfăşurarea unei misiuni internaţionale de pacificare în Donbas, în teritoriul ocupat de ruşi. Republica Moldova ar putea să urmeze acest exemplu. Nu o face, deoarece Plahotniuc are motive să se teamă de Rusia, mai ales că urmează alegeri parlamentare în noiembrie şi candidatul pro-rus Igor Dodon va obţine desigur un rezultat bun, un rezultat care se va datora în bună parte parteneriatului dintre Igor Dodon şi Plahotniuc”, a explicat Socor.

La conferința internațională de securitate de la Munchen, de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Pavel Filip a cerut din nou retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană, dar a subliniat și faptul că Republica Moldova vrea o relație bună de colaborare cu Rusia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •