Constituția Republicii Moldova ar putea fi modificată, astfel încât președintele Igor Dodon să nu poată candida pe listele electorale ale PSRM în viitoarele alegeri parlamentare. Afirmația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, ieri, în cadrul emisiunii Important de la TVC21.

Întrebat ce crede despre afirmația lui Igor Dodon cum că acesta nu exclude că va fi „primul pe listele electorale ale PSRM la alegerile parlamentare din 2018”, Andrian Candu a răspuns că s-ar putea ca legislația să fie modificată în așa fel, încât președintele să nu poate candida pentru funcția de deputat.

„Mie îmi pare că un președinte de țară nu trebuie să fie membru de partid și nu trebuie să fie afiliat niciunui partid, deoarece el este președintele tuturor.  Așa spune Constituția și așa ar trebui să spună și domnul Dodon. Acesta nu trebuie să fie pe nicio listă de partid,  astfel promovând acel partid (…) Președintele Republicii Moldova trebuie să fie președintele tuturor, și nu președintele unui partid și al unui electorat”, susține speaker-ul Parlamentului.

„Ce treabă are el cu socialiștii? El este președintele Republicii Moldova, el trebuie să fie președintele dumneavoastră, președintele meu, să fie președintele telespectatorilor care ne privesc astăzi, nu al electoratului PSRM și nu al membrilor Partidului Socialiștilor. Așa scrie Constituția”, a completat Andrian Candu.

Conform Cerințelor pentru subiecții de drept care intenționează să candideze la funcția de deputat în Parlament stabilite de Comisia Electorală Centrală, candidații „care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin”. Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sînt:

a) viceprim-ministru, ministru şi viceministru, membru din oficiu al Guvernului;

b) conducător al autorităţii publice centrale;

c) preşedinte şi vicepreşedinte al raionului;

d) primari şi viceprimar;

e) pretor şi vicepretor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here