Scrisoare pentru Unchiul Sam

Autor: , in Editorial / 25 februarie, 2018, 13:55

La hotarele Uniunii Europene se pun bazele unei dictaturi, Republica Moldova fiind condusă de către un regim cleptocrat. Democrațiile europene au agenda plină, motiv pentru care Federația Rusă încearcă să-și recapete pozițiile, la Chișinău, la Praga, la Ankara și chiar mai departe. Statele Unite au potențialul necesar, dar și obligațiunea morală, de a tempera pericolul rusesc în estul Europei. Este în interesul întregii civilizații occidentale, este în interesul cetățenilor statului eșuat Republica Moldova. Tocmai dn acest motiv, Vanika, din sectorul Botanica al Chișinăului, îi scrie Unchiului Sam, și nu bunelului Constantin, cum e la Anton Cehov.

„Dragă Unchiule Sam, te felicit cu prilejul venirii primăverii anului 2018 și-l rog pe bunul Dumnezeu să-ți dea sănătate și putere! Eu, un simplu cetățean al Republicii Moldova, parcă n-aș avea nici mamă, nici tată, întrucât, de 27 de ani, guvernarea își bate joc de mine încontinuu. Odinioară au furat un miliard, bunăoară, și tot pe mine m-au obligat să-l restitui, alături de alte câteva milioane de sărmani ca și mine. Cât despre pensii și salarii, nu-mi dau mai nimic: dimineața pâine goală, la prânz cașă și seara iar pâine goală. De condiții bune de trai, asistență medicală sau alimentare suficientă şi adecvată nici pomeneală, cu așa ceva se îndoapă numai guvernarea PDM-istă și slugoii lor.

Puterea în stat, dragă Unchiule Sam, este concentrată în mâinile unei persoane, despre care presa de pe toate continentele lumii a spus că este certată cu legea. Autoritățile statului sunt conduse de către partenerii săi de afaceri, legea devenind o simplă ficțiune în raport cu puterea acestui individ. Constituția e o bășică de porc, niște penali, banal, jucând fotbal cu ea. Separarea puterilor în stat e o poveste de adormit copiii, iar șeful Executivului, speakerul, ministrul Justiției și Procurorul general sunt servitorii unui individ certat cu legea.

Igrasia morală e piatra de temelie a actualei guvernări, de aceea e lesne de explicat modul criminal în care ea acționează. Zilele trecute, un deputat în forul legislativ suprem al Republicii Moldova a fost amenințat cu moartea, la câteva ore după ce l-a dojenit pe un  PDM-ist care, de la tribuna centrală, făcea de rușine Parlamentul. Așadar, regimul lui Plahotniuc a declanșat un război deschis împotriva tuturor celor care, în mod pașnic și pe căi legale, încearcă să se opună tăvălugului opresiv.

Unchiule Sam, minciuna, inhibarea libertății și amenințările cu moartea sunt primul pas al acestei guvernări ticăloase, iar interlopii, precum se știe, nu se opresc la jumătate de cale. În Republica Moldova nu a fost operată legea lustrației, de aceea, toți colaboratorii poliției politice din URSS ocupă cele mai înalte și profitabile funcții în stat. Ei nu se vor putea adapta niciodată la condițiile societății libere și vor fi mereu o frână împotriva progresului. Astăzi ai impresia că răzbat în societate până și larvele KGB-ului sovietic, dacă e să urmărim rezultatele ultimelor bătălii electorale.

Acestea fiind spuse, dragă Unchiule Sam, fă-ți pomană și ia-mă de aici, nu mai vreau să fiu prizonier al clanurilor interlope de la guvernare! Du-mă acasă, în marea familie a democrațiilor europene, că nu mai pot răbda batjocura unor cozi de topor… Mă poclonesc înaintea ta până la pământ și am să mă rog pentru sănătatea ta cât oi trăi, numai ia-mă de aici, că de nu, să știi că eu mă prăpădesc…

Eduard Bălan

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X