UE și-a exprimat regretul cu privire la nerespectarea recomandărilor Convenției de la Viena privind noul sistem electoral

Autor: , in Politic / 26 februarie, 2018, 17:24

Republica Moldova a întreprins pași importanți de la ultimele recomandări al Consiliului pentru Afaceri Externe al UE din 2016, totuși reformele trebuie continuate, potrivit unor recomandări adoptate astăzi. Membrii Consiliului, își exprimă îngrijorarea față de modificarea legislației electorale și a somat   autoritățile de la Chișinău să asigure libertatea presei și să realizeze reforme profunde în domeniul judiciar.

„Consiliul a discutat și a adoptat ultima dată concluziile cu privire la Republica Moldova la 15 februarie 2016. Aceste concluzii s-au axat pe reformele pe care Republica Moldova trebuie să le realizeze în conformitate cu acordul de asociere, pentru a îndeplini așteptările cetățenilor. De atunci, autoritățile Republicii Moldova au adoptat mai multe inițiative legislative legate de acele reforme identificate ca priorități în concluziile Consiliului. Deși recunoaște pașii deja întreprinși de Republica Moldova, Consiliul subliniază că este esențial ca reformele începute în 2016 să continue și să fie puse în aplicare”, se arată în concluziile adoptate astăzi în cadrul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Externe al UE .

Referindu-se la alegerile parlamentare, Consiliul își exprimă regretul că, în privința modificării legislației electorale din vara anului trecut, nu au fost luate în considerare recomandările-cheie ale avizului comun al Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și OSCE. „Transparența, alegerile incluzive și credibile la nivel central și local au o importanță majoră”, amintește Consiliul.

În recomandări se mai menționează că libertatea și pluralismul mass-media sunt condiții prealabile pentru o societate democratică și îndeamnă Republica Moldova să continue reformele care abordează concentrarea proprietății mass-media și garantează libertatea și pluralismul în presă.

Consiliul mai cere eforturi suplimentare pentru lupta decisivă împotriva corupției, care să aducă rezultate concrete. De asemenea, menționează necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovați de frauda bancară din 2014.

„Consiliul își reafirmă angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică între UE și Republica Moldova, lucrând în parteneriat strâns, pe baza acordului de asociere care a intrat în vigoare în iulie 2016. Consiliul reamintește că UE își menține angajamentul de a sprijini progresul în reformele necesare pentru a se asigura că cetățenii Republicii Moldova beneficiază de avantajele Acordului de asociere”, mai relatează documentul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X