CCA a sancționat un post TV pentru nerespectarea legislației audiovizuale privind securitatea spațiului informațional

Autor: , in Social / 27 februarie, 2018, 16:21

Postul de televiziune „RTR Moldova” a fost amendat cu 50 de mii de lei de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru nerespectarea legislației audiovizuale privind securitatea spațiului informațional. „RTR Moldova” urmează să prezinte, în cel mai scurt timp, un raport privind măsurile întreprinse pentru a elimina carențele depistate.

Conform CCA, postul de televiziune plasează în cadrul buletinului informativ autohton știri realizate în Federația Rusă. Mai exact, în perioada 14-23 februarie 2018, în cadrul buletinelor informative „Вести Moldova” și „Вести недели Moldova” (orele de difuzare: 20:00 și, respectiv, 19:00) au fost difuzate subiecte realizate de postul de televiziune „Россия 1” din Federația Rusă și prezentate ca știri „externe”. Structural, ca durată și conținut, subiectele realizate de „Россия 1” au fost difuzate integral de către postul autohton „RTR Moldova”. Mai mult ca atât, intervențiile prezentatoarei de la postul de televiziune „RTR Moldova” au fost identice cu introurile prezentatorilor buletinelor postului rusesc „Россия 1”, iar materialele jurnalistice realizate de postul rusesc „Россия 1” și difuzate de către „RTR Moldova” s-au axat „per general” pe subiecte ce țin de aspectul politic intern și extern al Rusiei, cultural, social, economic, militar, sportiv, artă, în mare parte fiind prezentate în context pozitiv.

În cadrul ședinței din 26 februarie, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a exprimat profundul regret că anumiți radiodifuzori, în primul rând, „RTR Moldova”, a înțeles eronat și subversiv să aplice prevederile legii cu privire la modificarea și completarea Codului audiovizual, accentuând că nimeni nu are îndoială că știrile sunt realizate anume în Federația Rusă și sunt puse pe post premeditat de „RTR Moldova”.

Prezent la ședință, directorul postului „RTR Moldova”, Evgheni Sergheev, a explicat că nu retransmite, ci procură știrile produse de Rossia 1 și că acestea sunt remontate tehnic, iar ulterior incluse în buletinul autohton.

În cadrul dezbaterilor publice, membrii CCA au decis, întrucât încălcările sunt deosebit de grave, sancționarea postului „RTR Moldova” cu amendă de 50 de mii de lei. Concomitent, postul de televiziune „RTR Moldova” urmează să prezinte, în cel mai scurt timp, un raport privind măsurile întreprinse pentru a elimina carențele depistate.

Tot în cadrul ședinței din 26 februarie, CCA a examinat modul de executare a prevederilor legislației în vigoare și a condițiilor la autorizațiile de retransmisie de către mai mulți distribuitorii de servicii.

Rezultatele monitorizării au atestat că „TV-BOX” SRL și „MEGATRAFIC” SRL retransmit, contrar prevederilor art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului, programe televizate cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Astfel, „TV-BOX” SRL retransmite Arirang World și KBS World, iar „MEGATRAFIC” SRL – postul de televiziune Russia Today Documentary, fapt pentru care au fost sancționați cu amenzi de 40.000 de lei fiecare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X