Siria: Femei exploatate sexual în schimbul ajutoarelor umanitare

Autor: , in Social / 27 februarie, 2018, 15:15

Femeile siriene au fost exploatate sexual de bărbații care furnizau ajutor din partea ONU și a altor organizații de caritate, relatează BBC.

Bărbații ofereau mâncare și transport în schimbul favorurilor sexuale.

În pofida avertismentelor asupra abuzurilor sexuale de trei ani în urmă, un nou raport arată că acestea continuă în sudul țării.

Agențiile ONU și cele ale diferitor organizații de caritate au spus că nu au tolerat în niciun fel exploatarea și că nu știau despre niciun caz de abuz din partea muncitorilor altor organizații partenere din regiune.

Voluntarii au declarat pentru BBC că exploatarea este atât de răspândită, încât unele femei siriene refuză să meargă la centrele de distribuție, deoarece oamenii ar putea crede că acestea și-au vândut corpurile pentru vreun ajutor material pe care l-au adus acasă.

Un voluntar a susținut că unele agenții umanitare închideau ochii la exploatările sexuale, pentru că doar prin părți terțe sau oficiali locali putea furniza ajutoarele în regiunile periculoase ale Siriei, acolo unde personalul internațional nu ar fi avut acces.

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație a estimat, în cadrul unui raport despre violența bazată pe gen din regiune, că asistența umanitară era oferită în schimbul serviciilor sexuale în multe dintre regiunile siriene.

Raportul, intitulat Voci ale Siriei 2018, relata că „au fost înregistrate cazuri despre femei sau fete care se măritau cu oficiali pentru o perioadă scurtă de timp, pentru servicii sexuale sau pentru a primi mâncare; distribuitorii cereau numere de telefon ale femeilor sau fetelor, le ofereau transport până acasă pentru a lua ceva în schimb sau făceau rost de permisiunea de a distribui ajutoare umanitare pentru a avea ocazia de a vizita o femeie sau fată la ea acasă sau în schimbul unei nopți petrecute cu aceasta”.

Raportul mai spune: „Femeile și fetele lipsite de însoțitori masculini, care să le protejeze, precum văduvele sau femeile divorțate, dar și femei strămutate de la locul de trai, intrau în categoria persoanelor deosebit de vulnerabile la exploatarea sexuală”.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X