Fost ambasador al Republicii Moldova în SUA: Declaraţiile de unire mobilizează electoratul pro-rus al lui Dodon şi Plahotniuc

Autor: , in Politic / 28 februarie, 2018, 16:17

Dincolo de gestul simbolic, declaraţiile de unire semnate de cei 60 de primari moldoveni vor ajuta, de fapt, partidele dirijate de Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc la alegerile parlamentare din toamnă, pentru că vor mobiliza electoratul prorus. Opinia este împărțită de fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, preşedinte al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS), Igor Munteanu.

„Aş dori să-i felicit pe toţi românii care simt româneşte şi care înţeleg semnificaţia profundă, politică, a jubileului, dar pentru atingerea acestui obiectiv (unirea –n.r) nu e suficientă doar răsfirarea tricolorului. E nevoie ca populaţia din Republica Moldova să-şi dorească acest lucru, iar instituţiile să fie compatibile cu obiectivul. E nevoie de o transformare democratică a Republicii Moldova şi de crearea unui liant politic, aşa cum a fost între Germania de Vest şi Germania de Est. În acest moment, nu există condiţii care ar face posibilă reunificarea statului român”, a declarat Igor Munteanu într-un interviu pentru Adevărul.

În opinia acestuia, declaraţiile semnate de unii primari înseamnă asumarea unei identităţi în mod public, pentru că avem şi foarte multe minorităţi naţionale furioase pe aceste declaraţii de unire.

Conform fostului ambasador moldovean în SUA, pragmatic vorbind, aceste declaraţii de unire duc la mobilizarea electoratului pro-rus, controlat de Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, aflaţi acum la putere. „Există această perfidie a unor politicieni de a folosi declaraţiile de unire pentru a mobiliza unele grupuri etnice care se împotrivesc unirii. Avem o societate divizată. Unele minorităţi, cum ar fi cea găgăuză, a votat în proporţie de 90% cu Igor Dodon. Unul dintre deputaţii din Regiunea Autonomă Găgăuzia, cum este Corneliu Dudnic, ales pe listele PD (partidul de guvernământ controlat de Vladimir Plahotniuc – n.r.), a spus că dacă mişcarea unionistă va continua, el va pune mâna pe armă. Dudnic a sprijinit şi referendumul din Găgăuzia, din 2014, pentru aşa-zisul statut amânat“, a adăugat Igor Munteanu.

În context, acesta atenționează că, în cazul în care continuă declaraţiile prounire, Găgăuzia devine stat. Mai mult, acesta atenționează că nu poţi cenzura trăirilor oamenilor (unionişti – n.r), dar trebuie să o faci inteligent şi calculat, să vezi pe cine ajută şi pe cine defavorizează. „Cu siguranţă dezavantajează elementele democratice, care ar încerca să combine voturile etnice în sprijinul unor opţiuni proeuropene, pentru că europenizarea Republicii Moldova înseamnă apropierea de statul român“, mai spune Igor Munteanu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Deodară se vede cât de prost informat este un fost ambasador dacă consideră democrații un electorat pro-rus și mai ales de când contează declarațiile unui fost ambasador?

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X