Şase jurnalişti au fost asasinaţi în Europa de la începutul anului 2017

Autor: , in Social / 28 februarie, 2018, 16:42

Uciderea tânărului jurnalist slovac Ján Kuciak este cea de-a şasea moarte violentă a unui jurnalist în Europa, de la începutul lui 2017, şi prima din acest an, relatează Euronews.

Europa Occidentală a fost zdruncinată în octombrie 2017 de omorul în stil mafiot al jurnalistei de investigaţie din Malta Daphne Caruana Galizia.

Aceasta investiga numeroase cazuri de corupţii de pe insula mediteraneană, când o bombă puternică i-a explodat maşina, în apropierea casei sale.

Procesul de judecată a asasinării lui Daphne continuă, cu cel puţin trei oameni acuzaţi de omorul jurnalistei.

Se presupune că slovacul Jan Kuciak a fost, de asemenea, asasinat în legătură cu subiectul muncii sale. Ca şi Caruana, tânărul din Slovacia a murit acasă, unde a fost împuşcat împreună cu logodnica sa.

Acesta este un caz neobişnuit pentru Slovacia, care a fost şocată de cele întâmplate.

Iată cei cei şase jurnalişti care au murit în timp ce lucrau sau investigau subiecte incomode pentru anumite cercuri de interese, în ultimul an.

Jan Kuciak

Ján Kuciak avea 27 de ani şi scria despre corupţie şi evaziune fiscală. Tânărul şi logodnica sa au fost împuşcaţi în casa acestuia din Velka Maca, în apropiere de Bratislava, pe 25 februarie, 2018.

Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia avea 53 de ani când a murit. Aceasta scria despre corupţia şi spălara de bani din Malta şi a publicat numeroase articole bazate pe Panama Papers.

Caruana Galizia a fost ucisă în timpul unei explozii create de o bombă, care fusese montată în maşina sa, în apropierea casei sale din Bidnija, Malta, pe 6 octombrie 16, 2017. Poliţia din Malta a arestat circa 10 persoane care ar fi avut legătură cu acest caz.

Trei suspecţi, Vince Muscat şi fraţii săi Alfred şi George Degiorgio, au fost acuzaţi de asasinarea jurnalistei, în decembrie anul trecut. Procesul de judecată a fost unul foarte complicat. În timpul acestuia, doi judecători au decis să se retragă. Toţi cei trei acuzaţi pledează nevinovaţi.

Kim Wall

Jurnalista suedeză Kim Wall, care avea 30 de ani când fost ucisă, era departe de lumea politicului.

Aceasta a dispărut pe 10 august, 2017, în timp ce scria un articol despre prototipul unui submarin civil, creat de danezul Peter Madsen.

Corpul neînsufleţit al acesteia a fost găsit în mare, mutilat, la 12 zile după omor. Madsen a fost acuzat de uciderea lui Wall. Sentinţa va fi anunţată în aprilie.

Dmitri Popkov

Dmitri Popkov avea 42 de ani când a fost ucis. Acesta publica articole despre corupţia şi abuzul de putere din Rusia, în ziarul său Ton-M. Acesta critica de asemenea şi partidul Edinnaia Rossia (Rusia Unită).

Pe 24 mai, 2017, Popkov a fost împuşcat de cinci ori, iar cadavrul său a fost găsit în grădina acestuia din Minusinsk, Siberia. Autorităţile au început o investigaţie a cazului, dar, până acum, fără rezultate.

Saeed Karimian

Saeed Karimian, directorul unei televiziuni iraniene, în vârstă de 45 de ani, a fost omorât pe 19 aprilie, 2017, în Istanbul, de către câţiva oameni mascaţi, care l-au împuşcat pe Karimian şi partenera acestuia, originară din Kuwait.

Canalul său GEM TV era dedicat traducerii programelor de televiziune occidentale în limba farsi.

Karimian a fost condamnat în Teheran de „propagandă împotriva Iranului”. Poliţia turcă efectuează o investigaţie în privinţa morţii acestuia.

Nikolai Andruşcenko

Nicolai Andruşcenko a murit pe 19 aprilie, 2017 în Rusia, la 73 de ani, la şase săptămâni după ce a fost bătut cu cruzime de un grup de necunoscuţi.

Poliţia din St. Petersburg a investigat moartea sa, dar atacatorii au rămas neindentificaţi.

Andruşcenko era unul dintre fondatorii ziarului Novîi Petersburg (Noul Petersburg), şi se specializa pe ştiri locale, fărădelegi şi drepturile omului.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X