Gazoductul TAPI: A început construcţia secţiunii din Afganistan

Autor: , in Externe / 1 martie, 2018, 16:39

Turkmenistan a anunţat la finele săptămânii trecute că a început construcţia secţiunii din Afganistan a gazoductului Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI), un proiect de opt miliarde de dolari care va lega zăcămintele de gaze din Turkmenistan de Pakistan şi India, informează Reuters.

Rezervele de gaze naturale din Turkmenistan se situează pe locul patru la nivel mondial însă până acum această ţară a fost dependentă de exporturile spre China, după ce în ultimii ani Rusia şi-a redus importurile de gaze naturale.

„Galkynysh, al doilea cel mai mare câmp de gaze naturale din lume, va alimenta conducta TAPI”, a declarat preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov la finalul ceremoniei de inaugurare, care a avut loc vineri la Herat, vestul Afganistanului, şi la care au participat şi preşedintele afgan, Ashraf Ghani, premierul Pakistanului, Shahid Hakan Abbasi, şi ministrul pentru Afaceri Externe din India, Mubashir Javed Akbar.

Proiectul TAPI, sprijinit de SUA şi Banca Asiatică de Dezvoltare, este susţinut de Turkmenistan încă din anii 1990, însă debutul lucrărilor de construcţie a fost amânat din cauza îngrijorărilor privind securitatea în Afganistan.

Lungimea totală a gazoductului TAPI este de 1.814 kilometri, dintre care o secţiune de 214 kilometri este în Turkmenistan, 774 kilometri în Afganistan şi 826 kilometri în Pakistan. Preconizat să fie finalizat în 2020, TAPI va avea o capacitate de 33 de miliarde metri cubi pe an, dintre care India şi Pakistan vor cumpăra aproximativ 14 miliarde de metri cubi pe an, iar restul de 5 miliarde metri cubi va merge spre Afganistan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X