Mesajul lui Timmermans pentru comisia Iordache: Ochii Europei sunt asupra României şi asupra legilor Justiției

Autor: , in Politic / 1 martie, 2018, 16:58

Europa este cu ochii pe România și se întreabă de ce există un conflict între Parlament și sistemul judiciar, conflict care a scos în stradă zeci de mii de oameni. Mesajul a fost transmis de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, parlamentarilor din Comisia specială condusă de Florin Iordache.

„Jusiția din România este independentă. Atacurile publice la adresa Justiției creează o imagine negativă. Dacă creăm impresia că vorbim despre ceea ce vrem noi, pierdem, fie că suntem la Putere sau în Opoziţie. Cu toţii pierdem. Sunt convins că oamenii din România şi din alte ţări vor ca politicienii să discute despre locuri de muncă, asigurări sociale, educaţie, sănătate, nu doar despre reforma justiţiei, mai ales dacă impresia creată este că reforma justiţiei este făcută pentru binele propriu, nu al societăţii. Sunt destul de bine informat, mai ales în privința țării dumneavoastră. Aţi realizat atât de multe de când aţi intrat în UE. Ochii Europei sunt asupra României şi asupra acestui conflict, ceea ce nu s-a mai întâmplat de ceva vreme. Oamenii se întreabă de ce există un conflict între Parlament şi sistemul judiciar, de ce oamenii ies în stradă…”, a declarat Timmermans aflat la București, citat de digi24.ro.

Vicepreședintele Comisiei Europene le-a mai spus aleșilor și că „impresia că executivul sau Parlamentul” încearcă subordonarea sistemului judiciar politicului „nu se creează doar prin legi” și a cerut ca între Comisie și guvern să existe „un contact mai direct”, atunci „când sunt făcute reforme”, avertizând că „dacă nu continuăm să lucrăm, nu voi ezita să spun: îmi pare rău…”.

Eugen Nicolicea, deputat PSD, a argumentat că cele mai multe articole din legile Justiției au fost declarate constituționale de CCR: „Legile Justiţiei au fost atacate la Curte. Majoritatea articolelor au fost declarate constituţionale. Nu afectează independenţa sistemului judiciar. Cele câteva articole declarate neconstituţionale au fost declarate pentru alte motive. Niciunul pentru afectarea independenţei sistemului judiciar.”

De aceeași părere a fost și Florin Iordache, preşedintele Comisiei Speciale. „Niciuna din criticile din sesizările Curţii Constituţionale nu au precizat că de fapt îngrădim independenţa justiţiei sau că factorul politic interferează într-un fel sau altul în actul de justiţie. Ne dorim un sistem juridic mai bun. Credem că, după 13 ani, repet, la propunerea asociaţiilor profesionale, a CSM, aceste legi trebuiau modificate şi puse în concordanţă cu statutul actual al României”, a declarat Iordache.

Pe de altă parte, Stelian Ion, deputat USR, a spus că modificările propuse la legile Justiției nu au fost încă puse în acord cu deciziile CCR, dar nici cu directivele europene în acest sens. „Până la acest moment ar fi trebuit să ne clarificăm cu privire la Codul Penal şi de Procedură Penală, pentru că trebuiau puse în acord aceste reglementări cu deciziile Curţii Constituţionale şi cu directivele europene. Pe baza acestei situaţii, s-a venit cu o avalanşă de propuneri, care au speriat întreaga societate. Şi într-adevăr ele pe bună dreptate au fost criticate. Suntem încă deasupra capului cu această sabie a lui Damocles şi până nu se va rezolva această problemă, tensiunea din societate este foarte, foarte mare”, a spus deputatul USR.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X