Revista OZY din Silicon Valley, despre Moldova: De ce ţara asta săracă are cel mai bun internet din lume?

Autor: , in Economic / 2 martie, 2018, 16:27

90 de procente din populaţia Moldovei are acces la internet super-rapid, cu viteze de aproape un GB pe secundă. În acest aspect, îi întrecem doar pe cei din Singapore sau Coreea de Sud, două ţări mult mai bogate decât ţara noastră.

Viteza înaltă de internet din ţara noastră a devenit subiectul unui articol din revista OZY, o publicaţie online cu sediul în California.

Autorul articolului spune că a fost şocat să vadă că un apel prin skype, în care a intervievat o persoană din Republica Moldova, a avut o calitate foarte înaltă, viteza internetului fiind extrem de înaltă. Acesta spune că nu se aştepta ca un apel către o ţară care are un PIB pe cap de locuitor mai mic decât cel din Republica Congo să aibă o calitate atît de bună.

„Apelul meu către Moldova a fost incredibil de calitativ – în HD, fără o singură eroare în cele 30 de minute de conversaţie. De fapt, subiectul interviului meu, care este un moldovean, avea o viteză de internet mai rapidă decât cea pe care o am eu aici, în Silicon Valley”, relatează autorul.

Care este motivul pentru care noi suntem atât de norocoşi la viteza internetului? OZY explică acest lucru prin faptul că o ţară foarte mare este mai predispusă în a avea un procentaj mai mic al populaţie care să locuiască în aria de acces la internet cu viteză de aproape un gb pe secundă. Acest lucru este invers pentru ţările mai mici.

Dar mărimea nu e totul. Există multe ţări mai bogate decât a noastră, cu o suprafaţă similară sau chiar mai mici, care însă nici măcar nu se apropie de un internet cu o viteză atât de înaltă ca în Moldova – nici Luxemburg, nici Taiwan şi nici Estonia, care este un port tehnologic foarte dezvoltat.

Motivul pentru care moldoveni se bucură de un internet de mare viteză ar putea fi finanțările externe care au fost pompate în Republica Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice. „La sfârșitul anilor 2000, una dintre condițiile Băncii Mondiale în planul de dezvoltare pentru Moldova a fost privatizarea rețelelor de telefonie. În 2009, un cablu de fibră optică a fost tras peste Prut, ceea ce a dus, în scurt timp, la conectarea rapidă a moldovenilor la internet”, povestește pentru Ozy Iurie Țurcanu, directorul executiv e-gov. Astăzi, Moldova este conectată direct, prin fibră optică, și de Frankfurt, o mare intersecție digitală europeană.

Iurie Ţurcanu a mai explicat viteza înaltă de internet şi prin fenomenul emigrării, care atinge cote foarte înalte aici. Acesta a explicat că primul lucru pe care îl fac oamenii care pleacă peste hotare este să cumpere un computer şi să îl trimită acasă, în Moldova, pentru a putea ţine legătura cu cei dragi. Pentru asta este nevoie, evident, şi de o viteză foarte bună a internetului.

Revista OZY tratează ştiri din toate domeniile şi are editori de cea mai înaltă talie. Printre cei intervievaţi de angajaţii revistei se numără unii dintre cei mai importanţi oameni ai planetei, ca Bill Clinton, Bill Gates şi Tony Blair.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X