Ucraina reduce încălzirea din cauza lipsei gazelor naturale ruse

Autor: , in Externe / 3 martie, 2018, 11:54

Ucraina le-a cerut vineri locuitorilor săi să reducă încălzirea, şcolilor să rămână închise, iar întreprinderilor să-şi încetinească ritmul, după ce Rusia a refuzat să reia livrările de gaze naturale, un lucru care-i îngrijorează pe europeni în plin val de frig.

Ucraina a renunţat de mai bine de doi ani la aceste resurse ruse, însă acest nou episod din foiletonul „războiului gazelor naturale” a luat Kievul prin surprindere. El are loc în contextul în care o curte internaţională a pus capăt numeroşilor ani de litigiu, ceea ce ar fi trebuit să permită reluarea livrărilor încă de joi, în condiţii mai favorabile Kievului.

Însă această hotărâre a provocat furia grupului gazifer rus Gazprom, care i-a rambursat operatorului ucrainean Naftogaz avansul primit şi a refuzat – în ultimul moment – să reia livrările.

Gazprom a anunţat vineri că vrea pur şi simplu să rupă contractul cu Kievul, în vigoare până în 2019.

Denunţând o „provocare”, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat instituţiilor publice să „reducă în măsura posibilului temperatura”. „Le cer concetăţenilor noştri să scadă încălzirea cu un grad sau să evite la maximum pierderi de căldură în imobile”, a adăugat el.

„Mulţumită coeziunii noastre, Gazprom şi Kremlinul nu vor putea să şantajeze Ucraina”, a mai spus Poroshenko.

În faţa deputaţilor, ministrul ucrainean al Energiei Igor Nasalik a cerut şcolilor şi universităţilor să-şi închidă porţile până la 8 martie, când temperaturile glaciale urmează să înceteze.

El a îndemnat întreprinderile să-şi încetinească activitatea, pentru a conuma mai puţină energie, şi privilegiază recursul la păcura în locul gazelor naturale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X