Eurodeputat român: Prin cumpărarea întreprinderii Moldvestransgaz, compania Transgaz va ajuta la reducerea dependenței de gazul rusesc

Autor: , in Economic / 4 martie, 2018, 13:36

Achiziționarea întreprinderii de stat Moldvestransgaz de către compania românească Transgaz este o decizie foarte bună, întrucât ea permite reducerea dependenței de gazul rusesc, a declarat pentru CaleaEuropeana.ro, eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu.

,,Este foarte bine și am înțeles ca a avut efect imediat. După ce s-a făcut conectorul, Gazprom a scăzut prețul pentru Moldova. Este foarte importantă orice intrare în sistem care să reducă dependența de gazul rusesc”, a declarat eurodeputatul român, organizator în această săptămână a unui eveniment energetic important la care au participat comisarul european pentru energie și reprezentații instituțiilor și industriei de profil din România.

Marinescu a ținut să precizeze că Transgaz nu a cumpărat toată rețeaua din Moldova, ci doar interconectorul pe care compania moldovenească îl deținea.

,,Trebuie construită o conductă de la conector la Chișinău ca să intre în restul rețelei”, a opinat europarlamentarul.

Transgaz a depus o ofertă pe 28 decembrie 2017 pentru a cumpăra Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Potrivit companiei din România, lucrările de construcție a gazoductului urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2018 așa încât din 2019 Capitala Republicii Moldova ar putea să folosească gazul din România.

Conform Agenţiei Proprietăţii Publice din Republica Moldova, preţul iniţial de vânzare a Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei. Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X