Calea europeană a Republicii Moldova este asemeni trotuarelor din această țară – deloc netedă. Chiar dacă Chișinăul este prezentat drept un „oraș european”, acesta are puține asemănări cu Berlin, Paris și Roma. Construcțiile sale istorice sunt abandonate, cetățenii nu respectă regulile rutiere, iar trotuarele se ruinează la fel de repede, cum sunt reparate. Mai mult, Partidul Democrat care se poziționează ca fiind pro-european a cedat în fața corupției și disfuncției, iar în lupta pentru a se agăța de putere a făcut alianță cu presupusul dușman – Partidul Socialiștilor. Astfel comentează situația din Republica Moldova revista americană non-partizană Harvard Political Review.

„Mulți observatori au avut așteptări mari din partea Republicii Moldova. Deși se află în sferele de influență rusești și europene, țara este relativ liberă și are relații strânse cu România. După protestele masive care au răsturnat regimul comunist în anul 2009, Republica Moldova părea a fi pe cale de a deveni o țară democratică, prosperă, poate chiar un membru al Uniunii Europene. Dar calea europeană, ca și trotuarele de la Chișinău, nu este foarte netedă. Partidul Democrat numit pro-european a cedat în fața corupției și disfuncției. Se agăță de putere, iar pentru alegerile parlamentare din 2018 democrații au colaborat chiar cu presupusul dușman – Partidul Socialiștilor, un aliat al rușilor. Cele două partide au adoptat un nou sistem electoral care pare să-i izoleze pe conducătorii Moldovei de cerințele cetățenilor săi. Oligarhia politică amenință democrația în Moldova”, se arată în articolul intitulat „Democrația moldovenească: O poveste despre precauție”.

Revista amintește și de miliardul furat, dar și despre visul european al țării spulberat de numeroasele Alianțe pentru Integrare Europeană.

„Alianța pentru Integrare Europeană, o coaliție de trei partide, a intrat la putere în 2009 cu mult fast. A propus să reformeze guvernul moldovean și să relanseze economia. Dar promisiunile Alianței erau goale. În 2015, s-a descoperit că 1 miliard de dolari a fost furat din trei bănci, o sumă uluitoare pentru o țară cu un PIB de 6,5 miliarde de dolari. Guvernul a salvat băncile cu banii contribuabililor. După urgia scandalului, un singur partid a rămas neclintit: Partidul Democrat. Condus de Vlad Plahotniuc, un miliardar dubios, Partidul Democrat are majoritate parlamentară fiind la coada sondajelor”, scrie revista americană.

Autorii articolului merg mai departe și relatează modul în care PD și PSRM au modificat sistemul electoral de vot în vara anului 2017, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția și a experților internaționali ai țării, dar și pe fondul unor proteste stradale.

„Partidul Democrat a decis să modifice sistemul electoral. În alegerile anterioare, Republica Moldova a folosit sistemul proporțional, dar în luna iulie 2017, democrații și socialiștii au votat împreună schimbarea sistemului de vot în unul mixt. Democrații și socialiștii au forțat reforma cu o viteză record: de la propunerea inițială și până la votul final în Parlament nu au trecut nici cinci luni”, scrie autorul. Revista citează expertul Promo-LEX, Nicolae Panfil, care spune că acest vot a fost „un haos absolut”, iar recomandările din exterior au fost ignorate.

În cele din urmă, se arată în articol, moldovenii se vor plictisi de corupție și de guvernarea slabă, deoarece „generația tânără cunoaște diferența dintre Chișinău și Berlin”.

„Eventual moldovenii se vor sătura de corupție și guvernare proastă. Noua generația știe diferența dintre Chișinău și Berlin. Ei folosesc rețelele sociale și mulți au călătorit spre Europa. Uniunea Europeană la sigur ar prefera să vadă o Moldovă puternică, pro-vest, democratică. Întrebarea e dacă ar accepta drept compromis o stabilă oligarhie așa-zis pro-europeană”, se întreabă autorul pe final.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •