Unicul candidat înscris la concursul de ocupare a fotoliului de judecător la Curtea Constituțională, Mihai Poalelungi, a obținut postul. După o rundă de întrebări-răspunsuri, membrii Curții Supreme de Justiție au admis cu vot unanim cererea lui Poalelungi de a renunța la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) și au votat numirea lui Poalelungi în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) pe un termen de șase ani.

Înainte de a examina candidatura lui Poalelungi, Victor Micu, președintele Consoliului Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat cererea lui Gheorghe Balan, magistrat la Judecătoria Chișinău, care solicită excluderea lui Mihai Poalelungi din concurs și demiterea acestuia din funcția de președinte al CSJ. Membrii CSM au respins cererea judecătorului Balan, pe motiv că „cererea este una generală și nu are tangență cu concursul în cauză”, conform Ziarului de Gardă.

Aminim că, la niciun an de când a preluat funcția, președintele Curții Constituționale (CC), Tudor Panțîru, și-a dat demisia. Într-un comunicat emis de CC sunt invocate „motive personale”. Tudor Panțîru a fost desemnat în funcția de președinte al Curții Constituționale la 12 mai 2017 pentru un mandat de 3 ani.

Funcția vacantă de judecător, numit din partea CSM, a devenit efectivă începând cu 1 februarie 2018.

Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, pentru un mandat de şase ani. Judecătorii constituţionali pot deţine aceeaşi funcţie pe perioada a două mandate.

Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •